Стойчев променя финансирането на спортните федерации

Министърът е готов да мисли за поста и в ново правителство

Стойчев променя финансирането на спортните федерации | StandartNews.com

София. Кардинална промяна на финансирането от страна на държавата към отделните федерации планира спортният министър Петър Стойчев. Причина за това е мащабно, представително проучване (проведено от 11 април до 2 май) относно нагласите на обществото.

В анкетата, проведена в интернет, своето мнение са дали 9945 души. Те са писали оценка "среден" 3.02 на спортните бази у нас, със смазваща преднина са определили футбола, волейбола и баскетбола като трите водещи спорта.

Освен това хората са пожелали да се отпускат много повече пари, но те да бъдат насочени към конкретни дисциплини и държавата да помисли за масовия и ученически спорт. "Не можем да си позволим да пилеем и без това малкия си ресурс за всички 83 федерации под нашата шапка.

От следващата бюджетна година (2014-а) ще анализираме резултатите и ще актуализираме нормативната уредба", категоричен бе Петър Стойчев. Той добави: "Това не значи, че ще забравим малките федерации.

Ще целим и развитие на спортните училища - в момента от 23 в страната само 5 са на наша издръжка. Това, че в анкетата зимните спортове не са особено застъпени, също не бива да притеснява. Средства за високо спортно майсторство и за големите ни спортисти винаги ще има". Бившият плувец коментира и скандалите около федерацията по водна топка: "Оказа се, че тази федерация дължи пари на министерството още от 2006 година. Опитаха се да ми замажат очите, но няма как да стане. При тази ситуация, колкото и да ми е болно - невъзможно е да им отпускаме пари, докато не си оправят дълговете, такъв е законът".

Специално за "Стандарт" Петър Стойчев заяви, че не желае все още да коментира дали би останал на поста министър на спорта и в бъдеще. "Ако получа предложение - ще мисля. Сега имам достатъчно наложителни задачи, върху които съм се концентрирал. За мен важна е буквата на закона, дори заради това много хора да се сърдят и да ме гледат накриво".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай