Стадионите в Катар - палатка, лодка и диамант

Дизайнът потапя публиката в историята и културата на арабската страна

Стадионите в Катар - палатка, лодка и диамант | StandartNews.com
  • След Мондиала някои от ункалните съоръжения ще се трансформират, други ще бъдат дарени
  • Дизайнът потапя публиката в историята и културата на арабската страна

Осем стадиона в Катар са сцените, които приковават погледите на целия свят през тези дни. Архитектурата на спортните съоръжения е уникална - един е с формата на шапка, друг прилича на лодка, има и "диамант в пустинята". Дизайнът не само впечатлява, но и потапя публиката в историята и културата на арабската страна-домакин. Мнозина се питат какво ще стане след края на Мондиала с тези спортни бижута, в които са инжектирани милиарди долари. За това е помислено. Един ще стане болница, друг - хотел, трети ще се разглоби и ще се дари на страна, която има нужда, но не и толкова пари.

1. "Лусаил Айконик" /Лусаил/

Лусаил е нов ултра модерен град, който Катар построи специално за Мондиал 2022. Намира се на 20 км от Доха, а "златният" стадион, който ще приеме общо десет мача, включително и финала, е построен точно в центъра му. Традиционните ислямски купи и местната катарска архитектура са вдъхновили архитекта на съоръжението - Foster&Partners, който го оприличи на "златен съд". Стадион "Лусаил" е с 80 000 места, които са подредени на две нива и са скрити от извити златисти триъгълни панели, монтирани върху стоманена рамка. По дизайна на стадиона са работили още строителният инженер Arup и специалистът по спортна архитектура Populous.  В Катар отлично разбират, че не се нуждаят от 80-хиляден стадион, затова след Световното част от него ще бъде разглобена и дарена за благотворителни цели по света. Стадионът ще остане с капацитет от 20 хиляди, а "Лусаил Айконик" ще се превърне в многофункционален хъб, в който ще бъдат отворени училище, болница, търговски център, кафенета и ресторанти.

2. Стадион "974" /Доха/

Ако се питате какво означават цифрите 974, отговорът е, че това е международният телефонен код на Катар. Той съответства и на броя на транспортните контейнери, които са използвани за изграждането на стълбищата, павилионите, баните и частите от екстериора на стадиона, предвиден за 40 000 зрители. Проектирана от Fenwick-Iribarren Architects, цветната сграда отдава почит на морската история на Катар, както и на индустриалното наследство. Контейнерите, много от които първоначално са били използвани за транспортиране на строителни материали до мястото на бъдещия стадион, се отличават с модулна стоманена конструкция, която е разработена, за да бъде демонтирана и използвана повторно за магазини, тоалетни и др. Част от тях ще бъдат дарени на страни в нужда.

3. "Ал-Джануб" /Ал Уакра/

На юг от централната част на Доха, в Ал Уакра, на брега на Персийския залив, се намира стадионът "Ал Джануб", дело на AECOM и Zaha Hadid Architects. Сградата  побира 40 000 зрители. Специфично за "Ал Джануб" е, че има прибиращ се покрив, чието предназначение е да предложи прохлада на футболистите и феновете от цял свят. Отличителната форма на стадиона идва от традиционна местна рибарска лодка, която може да бъде видяна на пристанището на града. В миналото Ал Уакра е имал славата на рибарски град, а в момента е вторият по големина в Катар. Дизайнът е свързан с местния поминък, като покривът на арената наподобява платна на традиционните местни рибарски лодки. След турнира съоръжението ще стане дом на местния футболен отбор Al Wakrah Sports Club.

4. "Халифа Интернешънъл" /Доха/

Единствената съществуваща сграда, преустроена за Световното първенство по футбол през 2022 г., е националният стадион на Катар, разположен на 10 километра от центъра на Доха. Международният стадион "Халифа" беше основно ремонтиран, за да увеличи капацитета си до 40 000 зрители - точно според стандартите на ФИФА.

Преди турнира стадионът, който е творение на Dar Al-Handasah, беше домакин на различни събития, включително Купата на Арабския залив и Азиатските игри. Тук се игра финалът на Световното клубно през 2019-а, което бе спечелено от Ливърпул.

5. "Ал Байт" /Ал Кор/

Дизайнът на "Ал Байт" препраща към традиционни палатки bayt al sha'ar, използвани от номадите в региона. Стадионът побира 60 000 зрители, разпределени на четири трибуни.  Арената символизира прехода между миналото и бъдещето на Катар. Отвън стадионът може и да прилича на бедуинска палатка, но отвътре има всички екстри, които един модерен стадион може да предложи. Той е с отличителна заострена форма, която е постигната с помощта на мембрана от фибростъкло. Прибиращият се покрив е допълнен от модерна система за охлаждане. Стадионът има най-високата оценка за енергийна ефективност и минимално замърсяване на околната среда. След Световното капацитетът на съоръжението ще бъде намален наполовина. Горната част ще бъде разглобена и ще бъде изпратена на някоя развиваща се страна за подпомагане на футбола.

6. "Ал Тумама" /Доха/

Традиционна шапка гафия, носена от мъжете в целия Близък изток, е използвана като източник на вдъхновение за изграждането на  кръглия стадион Ал Тумама от катарския архитект Ibrahim M Jaidah. Разположен на юг от Доха, той е предназначен за 40 000 футболни фенове. Уникалният му дизайн ще предпазва зрителите от слънцето "по подобен начин, както се използва гафията за покриване на главата от топлината". Допълнително е предвидена охлаждаща система, захранвана със слънчева енергия. Арената носи името на местно дърво. След края на Мондиал 2022 капацитетът му ще бъде намален наполовина, като ще бъде изграден медицински център и хотел.

7. "Ахмед Бин Али" /Ал Раян/

Британското архитектурно студио Pattern Design и инженерната фирма Ramboll строят за този декоративен стадион в покрайнините на Доха, който служи като маркер за вход и изход към пустяната. Той се отличава с богато украсен метален екстериор, който препраща към традиционните катарски фасади, наречени Naqsh. Както на всички други спортни съоръжения, използвани по време на първенството, откритият терен ще бъде изкуствено охлаждан, за да се осигури комфорт на играчите и техните 40 000 фенове.  След Мондиал 2022 капацитетът на "Ахмед Бин Али" ще бъде намален наполовина, а тук ще продължи да играе мачовете си тимът на Ал Раян - един от най-популярните клубове в страната, за който доскоро рита и Хамес Родригес.

8. "Едюкейшън Сити" /Ал Раян/

Наречен е "диамант в пустинята". Проектът е на  Fenwick-Iribarren Architects и Pattern Design. Дизайнът впечатлява с формата си, която съответства на традиционната арабска архитектура. Проектиран е да отклонява силната слънчева светлина и да бъде осветяван през нощта. След Мондиала капацитетът му ще бъде намален наполовина, а разглобената част ще бъде дарена на развиващи се страни. Мястото ще бъде превърнато в спортен център за квартал Education City, където се намират няколко големи университета, както и централата на държавната фондация по образование и науки.  Най-горният етаж на стадиона ще бъде трансформиран в университетски класни стаи и пространства за събития."Едюкейшън Сити" бе домакин на мачове от последното Световно клубно първенство, което бе спечелено от Байерн Мюнхен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай