Спасителят на ЦСКА

Спасителят на ЦСКА  | StandartNews.com

Богаташът расте в бедно семейство, едва 40-годишен купува апартамент
Петър Манджуков е влюбен в Родопите, радват го трима синове

ЦСКА оцеля на магия през последната година, но като че ли фокусите бяха на привършване, когато се стигна до УЕФА. Правилата по лицензирането са ясни, а хората не търпят компромиси. И тогава се появиха няколко бизнесмени, които протегнаха ръка. Не е тайна, спасителната инжекция дойде най-вече от Петър Манджуков, привърженик на "червените". И от сина му Ивайло, ревностен запалянко на ЦСКА. Сега благодарение на бизнесмена ЦСКА отърва страшен срам. Сега всички на "Армията" чакат от Петър Манджуков да построи и сектор "Г". Ако се гледа направеното досега, богаташът ще удържи на думата си. Още повече да строи е неговата стихия.

Тази страст (Манджуков строи не само къщи, но и офиси) бизнесменът обяснява с факта, че много дълго е живял без собствен дом. Едва 40-годишен взима жилище. "Дядо ми беше железничар, баба ми - тютюноработничка. Родителите ми се трудеха във военния завод в Сопот, където буквално съм израсъл", разказва преди време роденият през 1942 година в Пловдив бизнесмен, "От никого не съм получил нито къща, нито наследства, пролетарий съм и по бащина, и по майчина линия - затова може би се стремя да осигуря материално рода си". Интересното е, че първото си жилище посвещава на родителите, които така и не дочакват собствен дом. Младият Петър е принуден да раздаде мебелите им на съседите, защото заводът си взел обратно дадения под наем апартамент. Манджуков е потомствен оръжейник, от ВМЗ-Сопот става стипендиант във ВМЕИ, после шеф на отдел, главен технолог. Постъпва на работа като представител на "Кинтекс" в Африка. Въпреки че непрекъснато в медиите Петър Манджуков е титулуван като "оръжеен търговец", неговият коронен бизнес дълги години е медийният. Той е емблематичният собственик на вестник "Дума", който придобива през есента на 2001 г. от Висшия съвет на социалистическата партия. Изданието по това време е спряло да излиза поради фалит. През 2002 г. предприемачът се ориентира към телевизията - купува ТВ "Ден", "Демо", която впоследствие развива и преименува на ББТ, следва продажба. Сега обаче в издателската компания на Петър Манджуков фигурира вестник "TV Сага". Едно от първите дружества, собственост на Манджуков, е приватизираният "Машиноекспорт", в който в началото е съдружник с Борислав Дионисиев.

От българската приватизация бизнесменът придобива и столичния ЗММ, който сега е превърнат в логистичен и складов център.

В началото на XXI век в България е основан бизнес клуб "Възраждане", който наследява прословутия Г8, създаден в началото на демократичните промени у нас. За кратко е в туристическия бизнес като собственик на хотел "Панорама" в Пампорово.

В последните години Манджуков влиза в енергийния бизнес посредством дружеството "ЗММ Солар" ЕООД, управляващо три новоизградени соларни централи. Две от тях са в землището на с. Сбор, Пазарджишко, и една в София, от покривен тип. Притежава винарската къща "Виноградец".

Заради заслуги Петър Манджуков е награден с орден "Стара планина" I степен от президента Георги Първанов. Двамата минават за близки, макар че бизнесменът е в добри отношения с почти всички известни политици.

Толкова за бизнеса. Мулимилионерът има трима синове. Големият Иво е от брака с първата му съпруга Рени. Втората половинка на бизнесмена - Иванета, му ражда Александър и Петър-младши. Иво и снахата Гергана пък го даряват с внук навръх Петровден. Естествено носи името Петър. Фамилията живее и в София, и в Рим, покрай бизнеса Петър и Ивайло не спират да пътуват. На първата съпруга оставя къща в Монте Карло.

Манджукови обаче се чувстват най-добре в Родопите. В космическото село Гела бизнесменът вдига къща за чудо и приказ. Често в него гостуват момчетата и момичетата от музикалното училище в село Широка лъка. На масата пък семейството обича да слага за ядене това, което е произведено в градината. Въпреки луксозните автомобили и до ден днешен Петър Манджуков обича да кара колело. Колекционира картини и икони, притежава платна на Светлин Русев, Дора Бонева и още куп родни майстори.

Петър Манджуков е и прочут дарител. Помага за реставрацията на храм-паметника "Александър Невски" в София, Ротондата "Свети Георги" в София, храма "Успение Богородично" в Пампорово, издаването на книгите "Българите - първите европейци" и "Руско-турската война от 1878 г.". Един от големите дарители за изграждането на православен храм "Рождество Христово" в квартал "Младост" в София и основен спонсор в изграждането на източноправославен храм "Свето Преображение Господне" в жк "Тракия", Пловдив. Под тепетата дава пари и за изграждане на система за видеонаблюдение в Стария град и за поставяне на светлинна сигнализация на пешеходни пътеки. Строи съвместно с община Пловдив детски площадки. Петър Манджуков е удостоен и със званието Архонт на Пловдивска Света Митрополия за ктиторство. Обявен е за почетен гражданин на Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай