Словенски триумф на Тур дьо Франс

Погачар спечели 15-ия етап

Словенски триумф на Тур дьо Франс | StandartNews.com

Доминацията на словенските колоездачи в Тур дьо Франс продължи и днес. В тежкия планински 15-и етап до Гран Коломбие Тадей Погачар спечели след финален спринт със сънародника си Примож Роглич в малката лидерска група от 12 състезатели. Топ 3 след страхотен ден направи ветеранът Ричи Порт, а голямата новина бе пропадането на двете колумбийски звезди – шампионът от 2019 Еган Бернал и Наиро Кинтана. Последният дойде на финала на 3:50 минути, а Бернал на 7:20, с което техните шансове в генералното класиране безвъзвратно приключиха. Единственият, който остава в рамките на минута зад Роглич пък е сънародникът му Погачар, който с бонус секундите дори намали изоставането си в класирането на 40. Трети и четвърти са колумбийците Ригоберто Уран и Мигел Анхел Лопес на 1:34 и 1:45, а сллед ново добро каране Адам Йейтс се придвижи пети на 2:03.

Денят предлагаше три тежки изкачвания, включително финалното на Гран Коломбие от висша категория, така че за всички бе ясно, че денят ще е важен за генералното класиране. Първото откъсване се получи 140 км преди финала, а малко след това Тур дьо Франс приключи за Серхио Игита, който падна тежко, след като бе съборен от Боб Юнгелс.

Пиер Ролан бе най-добър от бегълците, заради което бе и последният прихванат от основната група при оставащи 13 километра. В този момент групата вече бе по финалното изкачване и постоянно числеността ѝ се намаляваше, а голямата новина бе изоставането на Бернал и Кинтана.

Отпред Йъмбо Висма водеха групата в много високо темпо за Роглич, а при оставащи 6 километра атака опита Адам Йейтс. Тя обаче бе прихваната бързо от Том Дюмолен, който заедно със Сеп Къс вършеше изключителна работа за своя лидер Роглич.

Самият словенец атакува при оставащи 600 метра, което се оказа прекалено рано. В последствие сънародникът му Погачар ускори в последните 200 метра, за да вдигне победоносно ръце с велосипед разстояние пред Роглич. За него това е втора победа в Тура, а с изоставането на Бернал успехът му в класацията за най-добър млад колоездач изглежда гарантиран.

На 14 септември колоездачите ще имат шанса да се възстановят във втория почивен ден преди във вторник да се насочат към Алпите за 16-ия етап.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай