Скиорът, който избра да печели в тениса

Яник Синер е новата звезда на Италия

Скиорът, който избра да печели в тениса | StandartNews.com

Италианецът Яник Синер спечели петото издание на турнира по тенис ATP 250 Sofia Open. На финала 19-годишният талант от Южен Тирол победи Вашек Поспишил (Кан) с 6:4, 3:6, 7:6 (3). Титлата е първа за Синер и идва в дебютното му участие във финал на АТП турнир. Любопитен фактът, че Роджър Федерер печели първата си АТП на турнира, предшественик на Sofia Open (този в Милано), и то в годината, в която Синер е роден - 2001-а. Турнирът в Милано бе преместен през 2004 г. в Загреб, а от 2016 г. се провежда в София. Тогава роденият на 8 август 1981 г. Федерер все още не е навършил 19 г. Сега роденият на 16 август 2001 г. Синер спечели първия си трофей малко след навършването на 19. Шампионът на Sofia Open 2020 Яник Синер изказа и специални благодарности на българските фенове. Отправи им и послание на снимка от вдигнатата шампионска купа над надписа Sofia. 

Ще помня София

и България винаги

Да спечелиш първа титла винаги е нещо специално. Дано да е първата от много. Беше приятно да играя пред публика, кортът ми хареса. Хората от организацията на турнира свършиха страхотна работа и просто искам да кажа едно голямо „Благодаря“. Беше специално усещане. Не очаквах още от първия кръг публиката да застане зад мен. Имаше много деца по трибуните, което е страхотно. Опитах се да ги вдъхновя по някакъв начин, да бъде пример за тях. Събрано всичко в едно заедно - за мен беше много специална седмица в София", заяви Яник Синер.
Благодарение на триумфа, от понеделник Синер ще запише личен рекорд в световната ранглиста, където ще се изстреля до 37-ото място. 

Пътят на Яник

в спорта започва

на пистата

с алпийските ски. Напълно резонно е, когато си роден в Южен Тирол любимия ти спорт да са алпийските ски. Именно с тях Синер. Роденият в Инихен италианец започва да спортува още на 3 години. Баща му Йохан е шеф, а майката сервитьорка в ски хотел. Талантът в ските на Яник не остава незабелязан. От 8 до 12-годишна възраст той е в топ скиорите на Италия. Гигантският слалом, който е основополагащ за скиорите е любим за Синер. Той е шампион на Италия до 8 г, а до 12 е втори. Яник играе много добре и футбол. На 13 обаче избира третия си приоритет – тениса, защото според него там ще пробие по-лесно отколкото в ските или футбола, където се индивидуалните решения не са на почит. Баща му изиграва ключова роля за връщането към тениса.

Започва да тренира при Херберт Майер. След това решава да напусне дома си и да замине за Бордичера, което е градче на италианската Ривиера. Там тренира в академията на Рикардо Пиати и Масимо Сартори. Първият е работил и с Новак Джокович. Решението му е одобрено от родителите му. „От начало не ми беше лесно, защото изоставих всичките си приятели, спомня си Яник. – Важно бе да спра и със ските, и с футбол. Радвам се, че това ми решение се оказа правилно. През миналата година спечели турнира Next Gen ATP Finals, като за турнира влиза с „уайлд кард“, защото страната му е домакин. На финала побеждава Алекс де Минор. Завършва годината под №78. Последният младок влизал в топ 80 е Рафа Надал през 2003. Синер печели и приза Младок на годината. През 2020 достигна до четвъртфинала на Ролан Гарос и втори кръг на Откритото първенство на Австралия. С класирането си на 1/4 финала в Париж той стана втория дебютант след Рафа Надал (2005) достигнал до тази фаза на турнира още при първото си участие. Синер както и повечето известни тенисисти избира за своя резиденция Монте Карло. Голям фен е на Милан. Дари 12 500 евро в подкрепа на пострадалите от пандемията в Бергамо. До момента е заработил от наградни фондове в тениса 1,31 млн. долара. За да изкара същите пари в ските трябваше 3 години поред да печели голямата световна купа. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай