Скатов с ужасяващ разказ за ситуацията под К2

Заради каменопад един от алпинистите е с опасност за живота

Скатов с ужасяващ разказ за ситуацията под К2 | StandartNews.com

Българският алпинист д-р Атанас Скатов е в състава на международна експедиция, която прави опит за зимно изкачване на втория по височина осемхилядник К2 (8611 м). Ето и последния му разказ за ситуацията под най-трудния връх в света:

"Вчера слезнах на базов лагер след втората ми аклиматизация до лагер 2, 6600м. На 11 януари тръгнахме към японския лагер 1 при силен вятър, където си бяхме оставили екипировката от първата аклиматизация. Палатка я намерихме счупена и негодна за ползване. Добре че имахме втора палатка. На 12-ти януари достигнахме лагер 1 на 6050м, където нощувахме отново при силен вятър. На 13.01 достигнахме японския лагер 2, който е точно под лагер 2. След 2 нощувки на това ниво взех решение да слизам в базовия лагер въпреки че носех с мен екипировка за върха.

Трудно се климатизирам на тази зимна експедиция и не съм в моята форма. Също така се убедих, че това е най-трудният осем хилядник. Теренена е много техничен и опасен. Падат камъни и вече няколко души пострадаха, един с опасност за живота. Труден и много опасен връх.

Днес 16.01 докато пиша това 10 шерпи от двата непалски отбора на Нирмал и Мингма Г, които дойдоха преди нас, са преминали през Гърлото на бутилката и се очаква до 5 часа да са на върха. Днес е най-хубавия ден откакто сме тук. Има силно слънце и няма вятър. Радвам се много за успеха на експедицията.

Следващите 10 дни по прогноза е силен вятър и оставаме на базов лагер, написа Скатов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай