Сълзлив финал за ерата "Клопо"

Сълзлив финал за ерата "Клопо" | StandartNews.com

Вече не съм подходящ за този клуб, обяви Юрген

Германия е в шок! Една ера свърши неочаквано. С болка и тъга. Вместо с фанфари и овации, Юрген Клоп обяви, че напуска "Борусия" Д през лятото като провалил се треньор. Новината се появи първо в "Билд" и за отрицателно време обиколи света. Клопо си тръгва след 7 години начело на тима, в които спечели почти всичко. Лично той е изявил желание договорът му, който иначе бе удължен през октомври 2013 г. до 2018 г., да бъде прекратен след края на сезона. "През изминалите няколко дни имахме разговори с Юрген по негова инициатива и стигнахме до това решение. Помежду ни има специална връзка", каза шефът Ханс Йоаким Вацке със сълзи на очи. До него Клопо също плачеше като малко дете. Юрген обаче отрече първоначалните информации, че хвърля кърпата, защото е уморен да води "Борусия". "Не е така. Нищо, че изглеждам по този ужасен начин", започна емоционалната си реч Клоп. "Винаги съм казвал, че дойде ли моментът, в който усетя, че не съм перфектният треньор за този изключителен отбор, ще напусна. Осъзнах, че това време настъпи. Няма защо да сте ми благодарни", скромничеше още той. "През последните години често бяхме под голямо напрежение и сега искам да спася отбора. Големият проблем е, че докато аз съм тук, винаги ще се говори за миналите успехи", добави той. Юрген обясни, че предприема този ход сега, за да може шефовете по-лесно да му намерят заместник.

Моментално стартираха и залаганията за нов треньор. Основен фаворит към момента е Томас Тухел, който взе Тодор Неделев в "Майнц" в началото на 2014 г. В момента Тухел е без работа, след като се провалиха преговорите му с "Хамбургер". Според "Билд" от "Борусия" вече провели разговор с него и са му предложили 20 млн. евро заплата за договор от 4 години. Вацке обаче не потвърди информацията. "Основната ни задача е Борусия да се спаси от изпадане. Сега усилията ни са насочени върху това. Имаме време да мислим за нов треньор", каза шефът.
Разбира се, тръгнаха и спекулации къде Клопо ще продължи кариерата си. На първо четене световните медии споменават отбори като "Арсенал", "Ливърпул", "Ман Сити", "Реал" М, "Барселона", "Милан" и др.
Страницата подготви Димитър Пенев

Какво направи в "Борусия"

С идването си в "Борусия" Д през 2008 г. Клоп преобрази отбора. И то без шумни трансфери.
Той спечели две последователни титли в Бундеслигата (2011 и 2012 г.), една купа на Германия (2012) и две Суперкупи на страната (2013 и 2014). Тимът също така игра финал в Шампионската лига през 2013 година, където загуби от "Байерн" с 1:2. Той бе обявен за треньор на годината в Германия през 2011 и 2012. В клубната каса влязоха и купища пари от продажбата на Гьотце, Сахин, Левандовски и Кагава.

Акциите се сринаха, феновете плачат

Новината за края на ерата "Клоп" срина акциите на "Борусия". Борсата реагира първа за бомбата, която бе хвърлена от "Сигнал Идуна парк". Веднага бе белязан спад от 1,36% на стойността на ценните книжа на "жълто-черните". Мнозина се обявиха, че те скоро могат да паднат до 1 евро и нещо, както се котираха, преди Юрген да започне да твори чудеса в Дортмунд. Феновете пък бяха потресени. Хиляди му се обясниха в любов. "Това не най-големият ми страх. Не вярвах, че ще направят такава глупост", обяви един от тях. Останалите му благодариха за успехите, автографите и човешкото отношение към всеки, който се е обърнал към него. Привържениците на "Байерн" обаче ликуваха и не пропуснаха да се гаврят с Клопо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай