Протеже на Блатер се точи за УЕФА

Протеже на Блатер се точи за УЕФА | StandartNews.com

Холандец първи застана на пистата в Нион

Наследникът на Мишел Платини на президентското място на УЕФА ще бъде ясен на 14 септември, разкриха от централата. Именно тогава в Атина ще се проведат избори, с които да се определи следващият футболен шеф на Европа. Френският маестро се прости с надеждите си да запази поста си, след като по-рано този месец Спортният арбитражен съд в Лозана отказа да отмени шестгодишното му наказание да не се занимава с футбол.

КАС все пак се смили над него и санкцията бе намалена с две години. Първопричина за неприятностите на Платини станаха разкритията за тайното плащане в размер на 2 млн. долара, което получи през 2011 г. от Сеп Блатер заради работа, която свършил за ФИФА през 1998 г.

За шефския пост вече започнаха да се редят кандидати, сред които е президентът на холандската футболна асоциация Михаел Ван Прааг, който е вечен кандидат за всички президентски постове, както и испанският му колега Анхел Мария Вияр. Устата си направи и Александър Чеферин от Словения. Срокът за заявка за участие на изборите е до 20 юли.

Именно Вияр е считан за основен фаворит за президентското кресло. Големият минус на 66-годишния вицепрезидент на ФИФА и УЕФА е тъмното му минало. Футболният функционер е считан за дясна ръка на Сеп Блатер, а миналата година попадна под светлините на прожекторите покрай корупционните скандали във ФИФА. Вияр първоначално отказа да съдейства на разследващите за врътките с изборите на Русия и Катар за домакини на следващите два мондиала. В крайна сметка испанецът клекна и се размина единствено с мъмрене и глоба от 25 000 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай