Проговори мъжът, помогнал на Шумахер

Шуми и синът му карали ски по необезопасена писта

Проговори мъжът, помогнал на Шумахер | StandartNews.com

Мъжът, оказал първа помощ на Михаел Шумахер, проговори пред немската агенция "Фокус". Преди 5 години, карайки ски в курорта Мерибел във френските Алпи, Шумахер претърпя ужасно падане, от което все още се възстановява.

Стефан Бозон е ръководил спасителния екип, който на 29 декември 2013 г. получава сигнал за "падане с тежки последствия" на скиор. "Шумахер имаше късмет, че хеликоптерът изобщо успя да стигне до мястото. То е трудно достъпно, наоколо има писти и наклонът не е малък. Никога няма да забравя гледката, както и камъкът, от който Михаел бе паднал. И този, в който се бе ударил.", разказа французинът. И продължи: "Разследването установи, че той и синът му са карали извън обозначения за скиорите периметър. И въпреки това последствията далеч нямаше да са толкова сериозни, ако в този ден, както и в предишния, имаше снеговалеж."

"Вместо това снегът върху камъните бе много тънък, едва ги бе покрил. Шумахер не е видял камъка от снега, но той не е бил достатъчно дебел, за да омекоти пък удара в него. Това е малшанс, но от друга страна - казвам отново, Михаел има огромен късмет, че хеликоптерът изобщо стигна до него и успя бързо да го откара в клиниката за животоспасяваща операция", каза още Бозон.

"При пристигането ни на мястото, там вече имаше други хора - скиори, както и служители на ски пистата. Никой от хората, отговарящи за пистата, не носи вина. Михаел и синът му са били в зона, която не е обезопасена", продължи спасителят. Запитан дали е бил търсен от близките на седемкратния световен шампион, за да не дава интервюто, Бозон отрече. Каза, че му е било трудно да говори по темата и не желае да го прави за в бъдеще.

"Одобрявам това, което прави семейството му. Той има нужда да бъде оставен на спокойствие, те също. Убеден съм, че това са били пет ужасно мъчни години.", коментира Бозон.

Преди ден полицията предостави на съпругата на Шумахер – Корина, записа от каската на Шумахер, на който е документирано спускането и падането на състезателя. Записът бе иззет в деня на инцидента преди 5 година. Корина още не го е коментирала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай