Престъпни злоупотреби в спортни дружества. Разкрива министърът

Според Василев има установени факти, по които се подготвят сигнали до компетентни органи

Престъпни злоупотреби в спортни дружества. Разкрива министърът | StandartNews.com

"От това, което виждам от два месеца в Министерство на спорта, имам съмнения за злоупотреби за всички свързани с министерството структури", заяви пред Нова телевизия министърът на младежта и спорта Радостин Василев. Той постави ударение върху откритото в дружества като "Национална спортна база", "Академика 2011", "Сердика спортни имоти" и "Български спортен тотализатор".

Според Василев не става дума за усещания, а за установени факти, по които се подготвят сигнали до компетентни органи.

Като пример министърът посочи даде, че във ведомството липсва оригинална проектна документация на Българския футболен съюз (БФС) по един от проектите за финансиране за близо милион лева. "Те са получили средства през 2015 година, но оригиналната документация липсва, това е злоупотреба, граничеща с престъпление. Знам, че този проект е реализиран криминално чрез начина на разходване на средствата", категоричен бе Василев.

Като друг пример за злоупотреби министърът представи случай с едно от дружествата на "Академика 2011", това за "Арена Бургас", където по една обществена поръчка са изразходени средства, които надхвърлят 20 пъти повече от първоначалната сума. „Отговорността е на всички тези, които са свързани с изграждането на залата. Това са изпълнителите, в различните периоди са били различни. Ще сезирам органите. Мисля, че има основание. Истината е, че това е една огромна дупка, в която са наливани средства без цел", убеден е Радостин Василев.

Като злоупотреба той представи и обществена поръчка за изграждане на футболни терени. "Сключена е сделка и е преведена цялата сумата по сделката. Не са възстановени парите, тепърва ще се разбира дали има изградено игрище. Сумата е около половин млн. лв. За това, което казвам, аз много детайлно ще подготвя всичко и ще го изпратя на органите, на които имам доверие“, добави Василев.

Но по мнението му българската прокуратура е заложник на главния прокурор, от което страда изпълнителната власт. "Истински резултати ще има, когато прокуратурата се освободи от Иван Гешев", заяви още той.

Министър Василев заяви, че се надява до края на другата седмица да има развитие по назначаването на ново ръководство на Българския спортен тотализатор.

„Сагата не продължава толкова дълго, около три седмици. Моето решение ще бъде въведено в сила, няма сила, която да го спре. Необяснимо беше поведението на някои от старото ръководство, но мисля, че до края на другата седмица ще има развитие по темата. Два пъти подадохме в Търговския регистър заявление за промяна, те два пъти ни спряха с едно стандартно възражение. Законът за публичните предприятия предоставя такава възможност на Съвета на директорите. Това не е битка, това е една административна процедура. Когато не искат да подадат оставка, става една игра на „котка и мишка“. Тотото финансира три министерства, спортното министерство почти изцяло. Когато направим проверка, ще разберем какви са цифрите. Не мога да имам съмнения относно официалните данни. Аз ще направя официална проверка, когато новият изпълнителен директор встъпи в длъжност“.

Относно проблемите в БФС министър Василев заяви, че неговото желание е да има честен конгрес през март. Той съобщи, че се получават сигнали за това как на миналия конгрес са участвали клубове, които реално не съществуват, и уточни, че те засега става дума за десет сигнала. "Промяната в държавата неминуемо ще стигне и до БФС", отбеляза той.

Относно сагата "500К" Радостин Василев заяви, че не е твърдял, че Татяна Дончева го е подкупвала. "Тя написа, каквото написа. Аз не съм сезирал органи, те се самосезираха. Въпросът беше морален. Заради всичко, което тя направи, сега е извън политическата сцена, която печели от нейната липса", заяви Василев.

Министърът на спорта коментира и Олимпиадата в Пекин, която според него се е провела при драконовски мерки срещу COVID, въведени по военен начин. "Нямам претенции към представянето ни в зимните спортове, не сме очаквали нещо изключително, но представянето ни е задоволително, като имаме предвид традициите финансовите ни възможности. Знам колко труд и време трябва, за да се изгради един успешен спортист, особено в зимните спортове", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай