Почина легенда на родния биатлон

Васил Василковски напусна този свят на 85 години

Почина легенда на родния биатлон | StandartNews.com

Почина емблемата на българския биатлон Васил Василковски. Многократният шампион и дългогодишен треньор на националния ни отбор напусна този свят на 85 години. Тъжната вест съобщиха от родната федерация по биатлон.

„С дълбока тъга съобщаваме, че ни напусна първият републикански шампион и дългогодишен треньор на националния отбор по биатлон - Васил Василковски. БФБиатлон изказва съболезнования на семейството и близките!“, написаха от федерацията, оглавявана от олимпийската шампионка Екатерина Дафовска.

„Велик спортист, треньор и международен съдия. Завоювал хиляди победи, но за жалост този път не можа да се пребори. Ще ми липсваш, Тате!“, написа дъщеря му Златимира Василковска, съобщавайки за кончината му с публикация във Фейсбук, към която добави и негова снимка.

Васил Василковски е човекът, популяризирал биатлона в България. Роден е в троянското село Ломец. Той е първият републикански шампион през далечната 1962 година, пише gong.bg. Участник в зимните олимпийски игри през 1976 година в Австрия и през 1984 година в Югославия.

Дългогодишен треньор на националния отбор - от 1970 до 1984 година. След това е дългогодишен международен съдия.

През 2016 година на закриването на конгреса на международния съюз по биатлон в Кишинев (Молдова) му е връчен златен медал на честта. Дълги години участва в състезанията по биатлон за ветерани, като обикновено е и победител в своята възрастова група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай