Откриха с чеверме стадион "Христо Стоичков" в Румъния

Откриха с чеверме стадион "Христо Стоичков" в Румъния  | StandartNews.com

Стар Бенешов. Футболът е най-добрата дипломация в днешните смутни времена. Особено когато в ролята на външен министър е Христо Стоичков. Затова и всички в Румъния говореха два дни само за Камата. Иначе по комшийски обичаме да се пощипваме. Но в името на една истинска кауза дори тук, на Балканите, се прегърнахме.

Направихме го заради стадион "Христо Стоичков. Късно в четвъртък кокетното съоръжение в румънския град Стар Бенешов бе открито с демонстративен мач. Стадионът е кръстен на българската футболна легенда, тъй като в този град се намира неголяма общност от български преселници. Банатската ни общност е създадена през далечната 1738 г. и сега навърши 275 г.

Събитието в Стар Бенешов отбеляза и нещо необикновено - за първи път стадион е кръстен на футболист, който не е от същата държава.

Иначе мачът завърши 6:4 за отбора на ФК "Победа" срещу "Приятели". За победителите игра Христо Стоичков. Освен Ицо в състава бяха още Петър Михтарски, Гошо Гинчев и Васил Драголов. В тима на Камата изненадващо се появи и мениджърът Йоан Бекали.

Хората малко се притесниха от това, но празникът не бе помрачен, написа румънската преса. Бекали дори се впусна в мача, който бе от 2 по 30 минути и игра като десен бек. Някои румънски медии преброиха 2 гола на Камата, а други - 3. Преди мача пък Ицо бе определен и за почетен гражданин на банатската общност. "Изненадан съм. За първи път се дава такова признание за българин извън границите на родината. Развълнуван съм. Когато ме поканиха, не ми казаха каква е причината. Просто ми споменаха, че ще откриват стадион. Не знаех нищо. Тук в този град видях истински българи", сподели Камата пред БНТ, "Ще помагам с каквото мога за града. Първата ми задача е да се срещна с президента Росен Плевнелиев. Като се върна в София, ще отправя искането на хората тук за двойно гражданство и паспорти. С малко диалекти езикът се разбира. Те продължават да мислят, че България няма да ги изостави", допълни Стоичков.

За мача дойде и част от агитката на ЦСКА. "Имаше хора от София, Враца, Хасково, Пловдив, Харманли и други градове", казаха червени фенове за "Стандарт". Те дойдоха директно от Скопие, където подкрепяха националите в контролата с Македония. С тях пристигнаха и две бойни знамена, запазени от Балканската война. "Бяхме атракцията на събитието. Хората в този град са изключително мили и добронамерени. Посрещнаха много добре", похвалиха се от агитката.

Преди мача Стоичков седна в катедралата в града на първия ред и изслуша литургията по случай Голяма Богородица. Веднага след това Камата взе участие в откриването на паметник и получи грамота за почетен гражданин на Стар Бенешов от кмета Георги Наков. "Стоичков е един велик българин. Чест е за мен да преименуваме стадиона на негово име. Той заслужава и много повече", каза Наков, който също порита за отбора на "Победа". На празника бе и прочутата наша певица Валя Балканска. Тя присъства в катедралата, а после изгледа и мача от първия ред, подкрепяйки Ицо. Вечерта бе нейният концерт в града, където потекоха тонове вино и ракия.

Единственият липсващ в Стар Бенешов се оказа Димитър Ангелов-Дучето, който бе спрян на сръбската граница, тъй като си бил изгубил личната карта. Хората в близкото село го приютиха като свой. Там тарторът на агитката изчака приятели от София да му донесат задграничния паспорт, за да се прибере. Дучето се утеши със сръбска ракия и мезета докато научаваше по телефона новините от Румъния.

Феновете в Стар Бенешов пък бяха направили специални шалове и портрети с ликовете на Христо Стоичков и румънската легенда Джика Хаджи, който не дойде. Цяло теле пък се завъртя на чеверме в чест на Стоичков преди мача, от което намазаха всички.

Румънската легенда Родион Каматару заяви пред местни медии, че се възхищава на Стоичков. "Той е най-добрият български футболист за всички времена. Стоичков е модел за подражание. Наистина и в България поне един стадион трябва да бъде кръстен на него. Доколкото знам, все още няма такъв. За това е изключителна чест първият такъв да е в Румъния", добави легендарният голмайстор на комшиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай