Нямаме втори боеспособен отбор за щангите в Пекин

Важно е да участваме, зове Стефка Костадинова

Нямаме втори боеспособен отбор за щангите в Пекин | StandartNews.com

София

"Нямаме друг боеспособен отбор по щанги, който може да участва за някакво прилично класиране на олимпиадата в Пекин. Ако пратим други спортисти, бройте ги след 20-о място." Това каза в предаването “Коритаров Live” на Нова тв генералният секретар на Българската федерация по щанги Тенчо Тенев.
За пръв път след избухването на допинг-скандала миналия петък, той и шефката на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова се срещнаха лично в студиото на Нова тв тази сутрин.

11 наши щангисти бяха уличени в употреба на допинг, след което федерацията по вдигане на тежести обяви, че ще изтегли отбора от участие в олимпиадата.

Пробите на спортистите са били взети на 8 и 9 юни по време на лагера на мъжете в Асеновград и на жените в Смолян. Изследването е установило в 11-те теста на националите ни наличие на метандианон (анаболен стероид), който не се ползва в професионалния спорт у нас повече от 20 години. Става въпрос за 8 състезатели при мъжете и 3 при жените.

"Избързахте с декларацията за оттегляне, нека изчакаме и “B” пробите", призова Костадинова, но отчете, че в 99 на сто от случаите вторите тестове потвърждават първите.
Тя изрази разочарованието си, че от федерацията първо обявили скандала по медиите, а никой не се обадил в БОК. "Имате ми мобилния телефон, с мен се говори лесно", каза Костадинова.
Тя цитира факс от шефа на международната федерация по вдигане на тежести Тамаш Аян, който дискретно я моли отборът да бъде изваден от участие, заради големия медиен интерес и няколкото допинг-скандали с наши щангисти от 70-те г. на миналия век насам.

"Няма значение кое място ще заемат щангистите, които пратим, важното е да има такива", каза още шефката на БОК. Според нея спортистите, заловени с допинг, нямат вина и е жалко, че четиригодишният им труд отива на вятъра.

"Най-реалистичната версия за наличието на допинг е той да е попаднал чрез хранителни добавки, каза пък Тенев. - Ще присъствам лично на отварянето на “B” пробата на 22-24 юли."

На заседание на изпълкома на БОК днес ще се уточнява делегацията за Пекин и ще се обсъжда скандала с щангистите, каза Костадинова.

АСН

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай