Над 5000 души изпращат Трифон

Над 5000 души изпращат Трифон | StandartNews.com

Засилена охрана и затворени улици в Търново днес

Над 5000 души се очаква да се изсипят днес в Двореца на културата и спорта във Велико Търново, за да се сбогуват с Трифон Иванов. Поклонението ще започне в 13,00 часа с 30-минутна траурна церемония. В залата, която побира 5000 зрители, ще бъдат допускани само журналисти с акредитации. Иначе там ще бъде Пеневата чета, както и куп други бивши футболни величия от цялата страна. Ако поклонението се проточи, съществува вариант погребението да бъде отложено за четвъртък. Тези, които няма да могат да пътуват до Велико Търново, ще станат съпричастни на тъжната церемония по БНТ. HD ще предава на живо от Двореца на спорта край Царевец.

В самата зала ще има специален пропускателен режим. Хората ще влизат през дясното крило на централния вход, а лявото ще бъде използвано на излизане.

Очаква се и засилена охрана, за да може траурната церемония да протече спокойно. Общината във Велико Търново пък въведе и промени в движението в района около ДСК "Васил Левски". Улица "Краков" ще бъде затворена във от 9,00 ч. до приключване на поклонението. Забраната важи за участъка от кръстовището с ул. "Арх. Георги Козаров" до пресечката с бул. "България". Ограничения ще има и на още няколко улици.

Временно ще бъде променен и маршрута на автобус №5 в посока към и от квартал "Колю Фичето".

Футболният свят осиротя без Вълка

"МОНД"

Трифон, чието име е гръцко и в оригинал се превежда като "сладък" и "деликатес", и което в българския му вариант стана популярно благодарение на приказния персонаж професор Турнесол от "Приключенията на Тентен" (б.р. познат у нас и като Тинтин), изгради репутацията си като футболист благодарение на своя хипарски външен вид и на безкомпромисната си игра. Станал известен приживе с прозвището си Българския вълк, на 13 февруари той почина след сърдечна криза на 50 години. Трагичната новина беше засенчена (във Франция, б.р.) от "аферата Серж Орие", но за сметка на това разтърси и помрачи футболния свят, както и тези, които с носталгия си спомнят за онова време, в което играчите не бяха просто модни икони.
С тъмната си брада, дъговидни вежди и разчорлени коси, които се спускаха по шията, видът му вкарваше безпорядък в класическия вид на добре сложените физически футболисти през 80-те и 90-те години. Нима има по-добър вариант за сплашване на съперника от

този външен образ на звяр

примесен с твърда игра? Футболист, който не се спира пред нищо, с усет към пласирането и с включванията в атака, българският национал не можеше да остане незабелязан. Въпреки че витрината му с трофеи не е чак толкова претрупана, Трифон Иванов направи впечатление както с неоспоримите си качества, така и с естетиката в играта си.
"Тъжна новина! Трифон Иванов ни напусна", пише в прессъобщение Българският футболен съюз, според който Иванов "ще остане в историята на българския футбол като

един от нейните най-велики защитници"

Той играеше в националния отбор като либеро заедно със страхотния нападател Христо Стоичков и с халфа Йордан Лечков и стигна до четвъртото място на световното в САЩ през 1994 г., след победи над Аржентина, Мексико и Германия. В квалификациите, на път за мондиала, България на Иванов и на Емил Костадинов елиминира Франция на Кантона и Жинола с победа с 2:1 на "Парк де Пренс".

Дългогодишен капитан на България, централният защитник е носил националната фланелка в 77 мача от 1988 до 1998 г. и е вкарал 6 гола. Също така Иванов е трикратен шампион на България и носител на Купата на страната с ЦСКА, след което през 1996 г. стана и шампион на Австрия с "Рапид" Виена. През същата година той игра на финала за Купата на националните купи срещу ПСЖ.

Усмири Пенев за нула време

Пабло Диас
"Марка"

Смъртта на Трифон Иванов бе удар за тези, които мразят модерния футбол. Груб външен вид, криви крака и анархистично поведение на терена, както уменията да вкарва уникални голове и да "маркира" противниците. Харизмата му докара носталгия по 80-е и 90-е години. В "Гугъл" има доста неща за Вълка от България, а тук ще ви представим само някои от фактите, заради които няма да го забравим.

1. Винаги е попадал в ТОП 10 на класациите за най-грозни играчи
2. В Бразилия има турнир за аматьори, който се казва: "Купата на Трифон Иванов". Не питайте защо, ние не успяхме да разберем.
3. Твърди, че най-силният му мач е срещу Холандия през 1988 в Ротердам. България бие 2:1. Помни го, защото е пазил Гулит. Смята, че това е най-добрият нападател, срещу който някога се е изправял.
4. В 52 мача за "Бетис" в рамките на 3 сезона има 16 жълти и 3 червени картона. Последният му носи наказание от 3 срещи. Първо просна Серхио Гарсия, а докато съдията гледаше в друга посока просна и Вулич. В "Бетис", както и в "Рапид" се забърка в скандали с липсата на дисциплина. В "Ксамакс" дори си позволи да обяви, че треньорът не разбира от футбол. Макар и защитник, умее да вкарва голове. Ножицата срещу "Виляреал" е попадение от висша класа.
6. Грандиозното воле след центрира при победата над Уелс в Кардиф.
7. Макар и да е автор на изключително красиви неща за играч с такъв вид, той има точни груби действия. Преди дебютът му за "Бетис" на "Местая" бе запитан какво мисли за Любо Пенев. "Не се притеснявам от него, пазил съм го много пъти". След 11 минути игра той посече сънародника си. "Бетис" загуби 1:3, но Пенев бе незабележим на терена.
8. Има два гола на "Ноу камп"! Вярно от дузпи, но ДВА
9. Акционерите в "Бетис" няколко месеца умуват дали да заложат на името му, което им е подхвърлено от Хосе Мария Мингея, футболен агент и радио коментатор. Решението взема Мануел Лопес де Лопера, който притежава 250 акции.
10. В Севиля има лаф, че той не е българин, а идва от квартал Аренал. Причината е, че там има ресторант, който се казва "Каса Трифон" (б.р. днес е с друго име).

"Бетис" ще го почете в събота

Всички на стадиона в събота!, призова ръководството на "Бетис" от официалната страница на тима във Фейсбук. Тогава клубът от Севиля ще отдаде дължимото на Трифон Иванов. "Зелено-белите" и привържениците им ще сведат глави в негова част преди мача със "Спортинг" Х. "Той бе много голям, глупаци го прогониха, но ще го помним винаги", бяха едни от най-честите коментари по апела от страна на запалянковците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай