Мистерия. Легендарен олимпийски шампион е намерен мъртъв

Кариерата му е свързана с исторически финал

Мистерия. Легендарен олимпийски шампион е намерен мъртъв | StandartNews.com

Загадъчна смърт на известен спортист от миналия век.

Олимпийският шампион по баскетбол от Мюнхен`72 Анатолий Поливода е бил открит мъртъв в дома си, съобщава Украинската баскетболна федерация. От информацията не става ясно в кой град е било намерено тялото на 76-годишния бивш баскетболист. Уточнява се, че обстоятелствата за смъртта на Поливода са неизяснени и засега остават загадъчни. Предстои разследване на властите.

През кариерата си Анатолий Поливода е световен шампион за 1967 г. и трикратен европейски първенец (1967, 1969 и 1971 г.). Освен това има бронз от олимпийските игри в Мексико Сити през 1968 г. Трябва да се отбележи, че роденият край Донецк спортист не играе на финала на Олимпиадата през 1972 г.

Той гледа победата на СССР над САЩ с 51:50 в най-скандалния финал в историята, тъй като два дни преди мача получава сърдечен пристъп. Година по-късно прекратява кариерата си само на 26-годишна възраст, след като лекарите го диагностицират със синдром на Волф-Паркинсън-Уайт – вродена аномалия на работата на сърцето.

След загадъчната смърт на Анатолий Поливода вече има само двама живи участници от шампионския отбор на СССР от финала на Олимпиадата в Мюнхен. Това са Модестас Паулаускас и Иван Едешко, който в последната секунда на мача подава пас през целия терен към Александър Белов за реализирането на победния кош за Съветския съюз.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай