Меси във вихъра на грандиозен скандал

Забъркаха името му в лобизъм

Меси във вихъра на грандиозен скандал | StandartNews.com

Грандиозен скандал гръмна с носителя на осем Златни топки Лионел Меси, след като вестник Le Monde и Mediapart съобщиха, че ПСЖ е създал "лоби", така че аржентинецът да печели най-престижното индивидуално отличие във футбола между 2020 и 2021 година.

Шефовете на клуба били заздравили връзките и отношенията си с Паскал Фере, тогавашен президент на списание France Football, което организира анкетата за "Златната топка" и връчва наградата. Той бил „принуден“ да изтрие от спортния всекидневник L'Équipe, принадлежащ към групата Artemis, в която е и France Football, публикация, в която се съобщава, че босът на ПСЖ Ал Келаифи е получил незаконни комисиони през 2011 година за подписването с аржентинеца Хавиер Пасторе.

Като компенсация Фере, който беше назначен преди няколко месеца на висока длъжност в медийния отдел на клуба, получавал билети за мачове на столичния клуб, включително мач през 2020 година срещу Борусия Дортмунд при закрити врати и платен полет в бизнес класа на Qatar Airways, собственост на Катар, за сумата от 8986 евро през март 2021 година. Всички тези подаръци били част от клубното лобиране Лео Меси да спечели "Златната топка", след като дойде в парижкия клуб от Барселона, предаде БЛИЦ.

Полицейското разследване, разкрито от Le Monde и Mediapart, хвърля светлина върху някои съобщения от разследвания М. Рибес, бивш директор в медийния отдел на ПСЖ, в които той уведомява Ал Келаифи, че „те трябва да лобират“ и че ще обядват с Паскал Фере, шефа на „Франс футбол“.

След като информацията бе публикувана, Паскал Фере и неговият антураж отрекоха да са имали каквато и да е връзка с фаворизирането на Лео Меси да спечели Златната топка за 2021 година. Бившият директор на списание France Football даде като пример за обективността си отпадането на аржентинеца дори от списъка с номинирани за наградата през 2022 година и че през 2021 година, когато Меси спечели седмата от осемте си Златни топки, Фере гласува за Роберт Левандовски за най-добър в света.

Съдебните разследвания във Франция около парижани започват да се множат, след като тази седмица беше разкрито, че Жералд Дарманен, настоящият министър на вътрешните работи на Франция, е помогнал на тима да избегне плащането на данъци за привличането Неймар за рекордните в историята на футбола 222 млн. евро през 2017 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай