Лига Европа се размина с нов "Хейзел" (ОБЗОР)

Лига Европа се размина с нов "Хейзел" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Гаф на УЕФА доведе до сливане на фенове на "Ливърпул" и "Севиля" преди началния сигнал на финала в Лига Европа на стадион "Санкт Якоб" в Базел и до побоища. Оказа се, че агитката на испанския отбор не проявила достатъчно голям интерес да гледа мача на живо и около 2000 билета от 9-хилядната й квота останали непродадени. Привържениците на "Ливърпул" от своя страна показаха интерес, превишаващ броя на отпуснатите билети. Така след първоначалното разпределение на местата, те изкупили и част от билетите за сектора зад една от вратите. За зла участ, около 30-ина фенове на "Севиля" също си бяха купили билети за него, а при влизането стюардите не ги спрели, въпреки че били с шалчета на любимия клуб. Така възникна проблем заради недопустимото сливане на фенове от двете агитки. При изпълнението на клубните химни "YouТll never walk alone" беше освиркан от испанската агитка и се стигна бой. Привържениците на "Ливърпул" от долните редове нападнаха неканените гости, а стюардите се видяха в чудо и се наложи да бъде извикана полицията. Тя пристигна за броени минути и усмири войнстващите групи. За чест на ливърпулската агитка, мнозинството от тях в сектора запазиха самообладание и не се включиха в сбиването.

Победителят чупи рекордите и прибира 21,5 милиона евро

"Севиля" счупи рекордите в Лига Европа, след като спечели за трети пореден път трофея - за пръв път, и общо за пети. Така андалусийците по право стават петия испански отбор, който ще играе догодина в Шампионската лига. А треньорът Унай Емери се изравни с Джовани Трапатони, който е печелил Купата на УЕФА 3 пъти. Успехът ще вкара в клубната каса 21,5 млн. евро, изчисли "Ас", от които 6,5 милиона са само от финала. Други 3 милиона ще бъдат платени за участието им в Суперкупата на Европа, а само от участието в груповия етап на Шампионската лига през следващия сезон клубът ще спечели 12 млн. евро.

Успехът с 3:1 над "Ливърпул" беше подсладен от обрат в резултата, след като Дениъл Стъридж врътна топката в мрежата с вътрешен фалц. На почивката Емери очевидно си беше свършил работата, защото още с първата атака през второто полувреме Кевин Гамейро изравни, а 2 гола на Коке оформиха крайния резултат. "Ливърпул" обаче в 3 случая изрази претенции за дузпа заради игра с ръка. Шведският съдия Йонас Ериксон и в трите случая си замълча, макар че при последното положение Гжегож Криховяк преднамерено прекъсна атака на мърсисайдци. При 1:0 гол на "Ливърпул" пък беше отменен, тъй като Стъридж влияеше на вратаря.

Мачът беше излъчван безплатно от "BT Sport" - един от операторите, които държат правата на Висшата лига, макар и по Ютуб. А един от коментаторите с конферентна връзка от Лос Анжелос беше легендата на "Ливърпул" Стивън Джерард, който беше красноречив: "Иска ми се играех за Юрген Клоп."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай