Легендата Николина Щерева повежда Софийския маратон

Наградният фонд е 63 000 лв, 5000 вече са се записали за участие

Легендата Николина Щерева повежда Софийския маратон | StandartNews.com

Легендата на българската атлетика Николина Щерева ще поведе колоната на масовия старт в неделното издание на Wizz Air София маратон. Прочутата бегачка на средни разстояния, олимпийска вицешампионка на 800 метра от игрите в Монреал 1976, носителка на Световната купа и двукратна европейска шампионка в зала ще се слее с множеството пожелали да преминат близо 2.5 км най-вече за здраве и добър тонус в неделната утрин. Все още не е късно да застанете до нея и да бягате с една от най-великите в българската лека атлетика, ако се запишете в офиса на маратона, който е отворен до събота в Княжеската градина срещу Софийския
университет.
Ето и времената на отделните стартове в неделя от площад Батенберг:

  9.30 Старт класически маратон 42.195 км

  9.40 Старт 21 км

  9.50 Старт 10 км

  9.55 Масов старт

10.05 Старт онкоболни и параолимпикс

До този момент участниците в отделните дисциплини са почти 5000, като записванията продължават до събота. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска с уникално красив дизайн, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат  отличени с произведен в Англия много красив медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на храм-паметника Александър Невски. Ето и какви бяха символите на отделните медали през последните години:

2016 – Народен театър „Иван Вазов“
2017 – Музея за история на София
2018 - НДК
2019 – Храм-паметник Александър Невски

Отново внушителен награден фонд

Наградният фонд е внушителните 63 000 лв., плюс 20 000 лв. джакпот. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 3000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция. За четвърта поредна година е предвиден паричен бонус за най-бързите софиянци в маратона.
Парична награда от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Парични премии ще има и за
медалистите в Държавното първенство, тъй като Софийският маратон отново ще определи шампионите на 42.195 км. Wizz Air пак ще осигури на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация.

Нов регламент стимулира рекордни резултати, 10 в битка за 20-хилядния джакпот

Третата важна новина за тазгодишното издание е, че 20-хилядният джакпот от атрактивния награден фонд вече се обвързва не само с по-предни класирания, а и с постигането на класни резултати. Големият бонус е предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона (Стара Загора, Варна и София) в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт отново се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6 и т.н. до 1 точка за осмо място. При равенство в точките победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател има равенство джакпотът съответно се дели. Отпада досегашният минимум от 20 т. за спечелване на бонуса, но точки се получават само за резултати под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при жените. Организаторите вярват, че по този начин ще се стимулират по-класни постижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и престижни.

Точкова система за джакпота:
1. място – 10 точки
2. място –   8 т.
3. място –   6 т.
4. място –   5 т.
5. място -    4 т.
6. място –   3 т.
7. място –   2 т.
8. място –   1 т.

Така, след маратоните в Стара Загора на 31 март и във Варна на 12 май с точки и с шанс за джакпота са десет атлети: при мъжете - Осеа Туей (Кения) 20 т, Ахмет Насеф (Италия) и Юсеф Сбаи (Мароко) с по 10, Хамис Бакари (Мароко) 8, Жан Симукека (Руанда) 6, Ендрю Мангата (Кения) и Артьом Падубни с по 5 и Бернард Санг (Кения) с 3 т., всички с резултати под 2.25 ч. При жените двете дами завършили под 2.45 ч. са: Рут Матебо (Кения) с 18 т. и не стартиралата във Варна Вира Овчарук (Украйна) с 10 т.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай