Кралев: Четири града ще приемат мачове от Евро 2028

Ще работим като приятелски държави, обяви министърът на спорта

Кралев: Четири града ще приемат мачове от Евро 2028 | StandartNews.com

Министърът на спорта Красен Кралев сподели, че София, Варна, Бургас и Пловдив са градовете, които се обсъждат да бъдат предложени за евентуалните домакинства за Евро 2028 и Мондиал 2030. Според него, страната ни има достатъчно възможности и време да изгради необходимата инфраструктура, където е необходимо, за провеждането на подобни големи шампионати.
Красен Кралев говори пред журналистите след срещата на министрите на спорта и ръководителите на футболните федерации на България, Сърбия, Гърция и Румъния по повод проекта за общи кандидатури за домакинство на европейско (2028) и световно първенство (2030).
„Имаме учреден инициативен комитет по подготовката на кандидатурата. До края на годината ще се опитаме да вземем решение за официализиране на кандидатурата. Все още сме на етап проучване на възможностите четирите страни да излезем с обща кандидатура”, сподели Красен Кралев.
Министърът сподели, че страната ни е наясно какво трябва да свършим като инфраструктура, за да бъдем равнопоставени на останалите партньори за кандидатурата.
„Ние сме наясно какво трябва да свършим като спортна инфраструктура, както и като транспортна инфраструктура. От българска страна вече има решения и отпуснати средства за пътните отсечки с Белград и Атина. За конкретни суми и отчети, ще го обявим публично, за да се знае какви средства ще са необходими за провеждането на първенствата. Това е един много сериозен политически проект, това ще даде сериозна заявка за сътрудничество не само във футбола. Ще работим като приятелски държави, имаме много сериозни амбиции Балканите да се превърнат в много сериозен център на организиране на спортни събития. След срещата в Солун ще имаме повече информация коя страна кои стадиони ще даде като предложения за домакинство. София, Варна, Бургас и Пловдив са градовете, предложили проекти за стадиони. Тук говорим, освен за летища, и за инфраструктура. Извън тези четири града няма кой друг да отговори на очакванията – става дума дори и за хотелска инфраструктура. Това са градовете, които ние разглеждаме, които имат конкретни терени, предложени от кметовете”, каза още Красен Кралев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай