Колко струва Световното в Катар?

Освен най-коментираното и грандиозно футболно състезание, тазгодишното издание ще бъде и най-скъпо струващото събитие

Колко струва Световното в Катар? | StandartNews.com

Остават броени седмици до началото на най-голямото събитие в света на футбола и едновременно с това най-противоречивото Световно първенство в историята. Освен най-коментираното и грандиозно футболно състезание, тазгодишното издание ще бъде и най-скъпо струващото събитие от този ранг, като по последни изчисления цената му надхвърля 200 милиона долара.

Спортните запалянковци вече очакват с нетърпение старта на шампионата на 20 ноември. Букмейкърите също се подготвят да посрещнат залозите за световното първенство по футбол 2022, като дългосрочните пазари за победител в групите и световен шампион вече са отворени. По всичко личи, че с най-големи шансове за спечелване на титлата е Бразилия, която е 5-кратен носител на купата на FIFA.

Тази година особено голям интерес предизвиква и локацията на мачовете, както и новопостроените за целта стадиони в малката страна от Персийския залив. През 2010 г. FIFA обяви, че най-големият футболен спектакъл в света ще се проведе за първи път в Близкия изток. Само 2 години по-рано Катар обяви своя проект за национална визия и развитие на обществото, в който основна част заема именно спортът. Вследствие на това страната успя да си осигури домакинство на 2011 AFC Asian Cup, както и на ключовото спортно събитие в арабския свят The Arabic Games.

В допълнение към това, Катар остави своя отпечатък и на европейска почва. Местната авиокомпания Qatar Airways плати 163 милиона долара, за да спонсорира екипите на FC Barcelona през 2010 г., а преките инвестиции в Paris Saint-Germain възлизат на над 1,08 милиарда долара.

Домакинството на световно първенство обаче изисква много по-големи ресурси и винаги е свързано със значителни допълнителни разходи като изграждане и развитие на инфраструктура. Това важи с пълна сила за заливната държава, чиято столица Доха се разпростира на едва 132 кв. км. Липсата на публичен транспорт и стадиони, и недостатъчните места за настаняване на гостите на града оказа значителна тежест върху похарчената за Световното сума, но едновременно с това съвпада с визията Катар: 2030 и с целите за развитие на малката държава. Въпреки че Световната купа стимулира тези проекти, те до голяма степен са инвестиции в дългосрочен план.

Един от най-малките разходи, на фона на грандиозния бюджет от над 200 милиарда, изненадващо са осемте стадиона, на които ще се провеждат мачовете от Световната купа. Конструкциите са на стойност 10 милиарда долара и представляват истинско произведение на изкуството. Всеки стадион има различен дизайн и архитектура, вдъхновени от местната култура и бит, и разказващи своеобразна история.

Най-големият стадион Lusail, където ще се проведе и финалът на Световното първенство, има капацитет от 80,000 места. Дизайнът на стадиона отразява ръчно изработените купи, които се откриват в целия арабски и ислямски свят. След финала на първенството и в съответствие с идеята за  устойчиво развитие, стадион Lusail ще бъде трансформиран в обществено пространство от училища, магазини, кафенета, спортни съоръжения и клиники.

Следващият по големина стадион Al Bayt побира 60,000 зрители и ще бъде домакин на първия мач от Световното първенство, този между Катар и Еквадор на 20 ноември. Уникалният дизайн на стадиона го отличава от останалите модернистични съоръжения и формата му наподобява палатка. Той е вдъхновен от номадския начин на живот на бедуините и палатките, в които намират убежище в пустинята. Под традиционната палатка се крие ултра модерен стадион, чиято конструкция също ще се използва и след края на първенството, в съответствие с политиката за устойчиво развитие.

Останалите не по-малко красиви стадиони са Ahmad Bin Ali Stadium, Al Janoub Stadium, Al Thumama Stadium, Education City Stadium, Khalifa International Stadium и Stadium 974. Всеки от тях разполага с 40,000 места, всяко от които е оборудвано със специална охладителна система. Въпреки това, благодарение на смяната в графика на първенството, тя може да се окаже излишна, тъй като температурите през ноември и декември в Катар рядко надхвърлят 30 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай