Колко е полезно гроздето

Чушката също носи много позитиви за тялото

Колко е полезно гроздето | StandartNews.com

Не е необходимо да залагаме на скъпи вносни продукти, а да потърсим това, което ни дава родната природа. Експертът по хранене при спортистите Боян Бойчев дава своето мнение за ползите от гроздето и чушката

Грозде

Едва ли някой ще отрече, че гроздето е един от най-полезните плодове. Пълно е с основни хранителни вещества, което го прави почти като лекарство. То е богато на въглехидрати, по-голямата част от които са захари. Незаменима част от диетата на бегачите на дълги разстояния. Защо? Гроздето съдържа най-добрите бързи въглехидрати, които не се преработват от храносмилателните ензими, а направо постъпват в кръвта и се усвояват максимално. В 100 гр. се съдържат 18.1 гр. въглехидрати, от които 15.5 са захари, и 70 калории.

Гроздето е богато на витамините А, С, В1, В2, В6, фолиева киселина, както и на антиоксиданти въобще. Съдържа много калий, който помага за укрепване на сърцето, също така мед, цинк, калций, фосфор, желязо и селен. Интересно е, че в семките се съдържат 50 пъти повече антиоксиданти, отколкото в самия плод. Ресвератролът, открит в ципата на гроздето и семената му, поддържат сърдечния мускул гъвкав и здрав. Именно на високата концентрация на ресвератрол се дължи популярността на червените вина. Това често се използва като извинение за посягането към чашката. По-добрият вариант е просто да консумирате редовно грозде.

Чушката

Любим зеленчук у нас. Все още тук-там от балконите може да се усети мирисът на печени чушки, припукващи ароматно в патентованото българско изобретение – чушкопек. Макар че в последно време и този мирис поизчезна. Криворазбрана цивилизованост му се вика на това, европейци сме ний, ехе!.. Къде ти чушки да печем. А чушката е здравословна част от българското. Неслучайно в Русия този зеленчук е известен като „българска чушка“. Макар че за нея, съвсем неполиткоректно, трябва да сме благодарни на Колумб, който пренася от Америка в Европа първите семена. Да, на същия този Колумб: завоевателя, робовладелеца, убиеца на местно население (по новите разбирания!), чиито паметници са подложени на разрушение.

Другото име на чушката е пипер. Има две разновидности – сладък и лютив. Но не бъркайте с черния пипер, който е съвсем друго и от съвсем други географски ширини растение. Чушките са богати на витамин А, Е, В1, В2, В6, С. Особено високо е съдържанието на витамин C, по което чушката бие прочутите с тази съставка цитруси. А каква е разликата между сладката зелена чушка и червената? Едно и също растение, но в различен стадий на зрялост. Но червените имат десетки пъти по-голямо съдържание на бета каротин. В чушките се съдържат също така белтъчини, калций, магнезий, фосфор, желязо, калий, ликопен, триптофан, цинк, както и биофлавоноиди, които осигуряват добра профилактика на организма срещу сърдечно-съдови заболявания. Цинкът е два пъти повече, отколкото в краставиците, доматите, марулята и тиквата, а той е изключително важен за растежа и развитието на малките деца, за имунната система и плодовитостта. Лютите сортове имат в състава си много капсаицин и рутин, които са силни антиоксидантни съставки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай