Казус "Стойчо" помита "Литекс"

Казус "Стойчо" помита "Литекс" | StandartNews.com

Кашата около скандалното напускане на "Литекс" в края на първото полувреме на мача с "Левски" може да стане още по-голяма, научи "Стандарт". Причината за това е казус "Стойчо Стоилов". Бившият футболист на "оранжевите" нареди на футболистите да се приберат в съблекалнята и пое вината върху себе си. На думи добре, но на книга нещата не стоят така. Поне до вчера. "Стандарт" разбра, че в БФС е започнало проучване на документите на "оранжевите" по лицензирането, където Стоилов никъде не фигурира на отговорен пост. Въпросът е изникнал още в събота, когато делегатът Юри Стоименов от Кюстендил дълго време се чудил какъв да го впише в доклада си за случилото се. Затова и от "Иван Асен II" се заеха вчера да решат ребуса преди днешното заседание на Дисциплинарната комисия, но така и не успяха. Тези обстоятелства могат да донесат проблеми на играчите. Ако Стоилов не е никой, то може да се тълкува, че те самоволно са напуснали терена. При такъв развой може да бъдат лишени от състезателни права за година, ако "Литекс" бъде изхвърлен от "А" група, но нито един шеф не поеме вината.

Люпко Петрович, който води мача в ролята на консултант, защото като треньор е записан Стамен Белчев, обяви, че е искал срещата да се доиграе. Президентът Трифон Попов пък се измъкна, че решението е на друг. Така на дулото на топа са футболистите, ако "оранжевите" не назначат спешно Стоилов. Самият той се е легитимирал с думи на охраната, за да го пусне до игрището, че е изпълнителен директор, но в БФС не е вписан като такъв. Името му отсъствало и в протокола на официалните лица, който се изготвя преди срещата. Стоилов трябва да се яви днес пред комисията, за да защити действията си. В понеделник той трябваше да даде и пресконференция, но тя бе отменена, защото отпътувал спешно в чужбина. "Все пак не е хубаво играчите да пострадат, защото се видя от всички, че решението не бе тяхно", заявиха от БФС.

Гонзо: Първенството може и да не завърши

Ако не се вземат мерки да се спазват законите, първенството няма да завърши, когато през пролетта ще стане по-напечено, пророкува спортният директор на "Левски" Георги Иванов в интерю за ТВ7. "Съдийската комисия трябва да съди реферите, а не отборите. Ако всеки си вади отбора, когато не е доволен, няма нито един мач да завърши. Няма да се превръщам в адвокат на съдията. Има кой да прецени дали той е свирил добре и дори да го изхвърли от футбола. Смятам, че "Литекс" разбраха каква грешка са направили. "Левски" няма как да влезе в Изпълкома, докато не бъде поканен. Ние мислехме, че Сираков е наш представител, но за момента това не си личи. Самият той се отдръпна от клуба", продължи Иванов. Той обяви, че "сините" ще се разделят с 5 играчи и ще привлекат нови на тяхно място.

Лечков: Щом пише
- ще изхвърлят

Дисциплинарната комисия трябва да спазва правилата, ако трябва - ще изхвърля, лаконичен бе вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков пред "Нова телевизия". Вчера той посети централата на "Иван Асен II" и по традиция от последните два дни се опита да избяга от горещата тема. "Какъв мач се е играл? Аз не знам", бяха първите му думи преди да бъде притиснат. Дисципът на БФС трябва да се произнесе по въпроса утре. Заседанието започва в 11 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай