Италианец спечели Sofia Open

Яник Синер би на финала Вашек Поспишил с 2-1 сета

Италианец спечели Sofia Open | StandartNews.com

Италианският талант Яник Синер спечели тенис турнира АТР 250 Sofia Open 2020. За първата си титла от АТР той победи на финала Вашек Поспишил (Кан) с 6-4, 6-3, 7-6 (3). Мачът в "Арена Армеец" продължи точно 2 часа и 14 минути. 19-годишният италианец започна много добре мача. Той пропусна три брейкбола в първия гейм, но в третия успя да стигне до пробив и до края на първия сет контролираше играта. Синер стартира с брейк и във втората част и изглеждаше, че върви по пътя към  бърза победа. Поспишил, обаче, веднага върна пробива, а това сякаш се отрази на италианеца, който започна по-често да греши. Канадецът се възползва от спада в играта на съперника и не след дълго стигна до пълен обрат и дръпна с 5:2, а след това без проблеми изравни резултата в сетовете. Поспишил пропиля аванс от 40:15 в първия сервис гейм на съперника в третата част, а до края двамата печелеха подаванията си и се стигна до тайбрек. В Синер  дръпна с 4:2 точки, а при 6:3 реализира мачбол с първата си възможност. 

С успеха шампионът в турнира Следващата генерация" от миналия сезон ще влезе за първи път в топ 40 на световната ранглиста, като ще се изкачи със 7 места до 37-ото в класацията на АТП. 30-годишният Поспишил, който остава без трофей, но пъкк ще прогресира с 13 позиции до 61-ата в света.

Синер е първият играч, роден през 2001 година, който стига до финала на турнир на АТР. Той вече стана най-младият шампион на такова ниво от Кей Нишикори насам, който спечели в Делрей Бийч през 2008-ма. Поспишил пък е загубил и трите финала в кариерата си - срещу Милош Раонич във Вашингтон през 2014-а и срещу Гаел Монфис в Монпелие през 2020-а и сега от Синер в София.  

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на Българската федерация по тенис (БФТ) Стефан Цветков взеха участие в церемонията по награждаването на шампиона. Яник Синер спечели своята първа титла от надпревари на Асоциацията на професионалните тенисисти.

         След триумфа си Синер заяви, че се чувства много щастлив след своя първи успех в турнири на ATP. Той отбеляза, че организацията на надпреварата е била на отлично ниво и изказа възхищението си от българската публика. “Това е един невероятен турнир, който се провежда в тежки времена. Страхотно е да играем пред публика и благодаря на всички за подкрепата. Надявам се, че ще бъда тук и следващата година”, каза Синер.

         Директорът на Sofia Open 2020 Горан Джокович изказа благодарност към спортния министър Красен Кралев и българското правителство за възможността срещите от надпреварата да се провеждат пред зрители. “Здравето и сигурността на всички бяха от огромно значение и благодаря на хората, които отговаряха за това”, заяви Джокович. Сърбинът благодари на президента на Българската федерация по тенис Стефан Цветков за добрата организация, на Асоциацията на професионалните тенисисти за възможността София отново да бъде домакин на турнир от сериите ATP 250 и на всички спонсори на надпреварата.

         В петото издание на Sofia Open се включиха осем тенисисти от Топ 50 на световната ранглиста. В основната схема бяха и двама българи - Димитър Кузманов и Адриан Андреев. В квалификациите се включиха Александър Донски и Габриел Донев. Българско участие имаше и в турнира на двойки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай