Исторически срам за Станка в Баку

Исторически срам за Станка в Баку | StandartNews.com

Посрещнаха с букет първия ни медалист от Азербайджан

Трикратната спортистка номер 1 на България Станка Златева бра голям срам в Баку. Българката се провали с гръм и трясък на европейските игри. Тя отпадна с нелеп туш още в първата си схватка в кат. до 75 кг в борбата на европейските игри в Баку. Трениращата в азербайджанската столица националка бе повалена за 1,27 мин от туркинята Ясемин Адар. Впоследствие тя отпадна и Златева изгуби шанс за репешаж, на който можеше да се отсрами. Слабата изява на Станка подейства отрицателно и на останалите ни боркини. Още две българки паднаха в първите си мачове. Елина Васева бе туширана от латвийката Анастасия Григориева в кат. до 63 кг. Пепа Димитрова (до 53 кг) пък падна с технически туш от унгарката Мерцедес Денеш.

Единствено Мими Христова (до 58 кг) постигна успех в първи кръг над германката Луиза Нимеш. Във втория обаче тя загуби от представителката на домакините Ирина Нетреба с 4:6.

Сребърният медал, спечелен в понеделник от Елица Янкова, е можел изобщо и да не стане реалност. Това разкри за "Стандарт" личният треньор на 20-годишната варненка Петър Касабов. "В началото на годината стана ясно, че Елица има дискова херния на врата. Лекарите ни заявиха, че операцията е неизбежна", разказа Касабов. Докторите насрочили датата за петък 13 март. С операцията се заел лично проф. Рангелов. Резултатът бил отличен и Елица започнала да тренира отново. Така 3 месеца след хирургическата намеса Янкова спечели среброто в кат. до 48 кг в Баку. "Най-трудна ми беше полуфиналната среща", разказа Янкова. "Надявам се, че на световното ще имам шанс да влезна във финалите и да спечеля квота за Рио". Тя посвети медала на себе си и огромния труд, който е хвърлила през годините, за да стигне до този успех. В кариерата си варненката има вече световна титла при девойките. Бронзовата медалистка до 55 кг Евелина Николова пък обяви официално, че ще свали категорията за световното в Лас Вегас през септември. Желанието й е да се състезава до 53 кг, защото категорията е олимпийска.

Треньорът на националките в борбата Серафим Бързаков определи нашето представяне като нормално. "Христова можеше повече, тя има къде-къде по-голям потенциал, но сякаш прегоря в очакване на това състезание и излезе нервна на тепиха още в първата среща. За Васева също прогнозите ни бяха за по-предно класиране. Но спечелването на 3 медала говори, че женската ни борба не се посрами в Баку и даде своя немалък принос за представянето на България в тези първи в историята Европейски игри", обяви Бързаков.

Вчера сутринта първият ни медалист от европейските игри Даниел Александров се прибра у нас. Той бе посрещнат с букет цветя. "Бях отишъл за златния медал, мислех, че съм готов. Въпреки това съм много радостен, защото това е първият ми медал от такова голямо първенство", каза той.

Ризов не стигна финалите

в дисциплината 10 метра пушка на Европейските игри в Баку. Българинът приключи на 14-о място в квалификациите с 623,9 точки. Така Антон остана извън първите 8, които впоследствие спориха за златото. То бе спечелено от Виталий Бубнович от Беларус. Той победи конкуренцията с 206,6 точки, след като беше пети в квалификациите. 40-годишният стрелец събра едва 0,2 точки повече от останалия със сребърен медал италианец Николо Камприани.

Далеч зад двамата с актив от 185,5 точки приключи Сергей Рихтер. Въпреки голямата разлика израелецът отнесе бронз в родината си.

Боксьорите почват утре

Жребият отреди всички български боксьори да започнат участието си утре на европейските игри в Баку, въпреки че и днес имаше мачове. Първи на ринга ще излезе Радослав Панталеев в кат. до 81 кг. в обедната сесия от 12,30 ч. Той ще се изправи срещу грузинеца Николоз Секниашвили. След него в следобедната сесия от 18,30 часа ще се качат на ринга още двама наши представители - Стефан Иванов в кат. до 56 кг срещу представителя на Полша Силвестър Козловски и Айрин Исметов в кат. до 64 кг, който ще се боксира срещу Виктор Петров от Украйна. Последен ще излезе и представителят ни при най-тежките (над 91 кг) Петър Белберов. Той ще се боксира срещу унгареца Ищван Бернат.

Унгарка ни донесе 13-о място

Състезаващата се за България Беренике Фалдум завърши на 13-о място на финала на 5000 метра едноместен каяк в Баку. Фалдум, която е родом от Унгария, завърши с време 24:18.617 мин. Победителка стана европейската шампионка и световна вицешампионка Марина Литвинчук (Блрс) с 22:48.990 мини. Втора е Лани Белчър (Вбр) с 23:05.625 мин, а трета - Рената Чай (Унг) с 23:05.851 мин.

Два резила и в плажния волейбол

С две загуби българската двойка Светла Ангелова и Ирена Мишонова започнаха участието си в Баку. Първо, те се орезилиха с 0:2 (-10, -8) гейма срещу холандките Софи ван Гестел и Янтине ван дер Влист. Ангелова и Мишонова отстъпиха за 28 минути. Нашите блокираха за точка само една холандска атака и завършиха мача без асове.

Последва нов слаб мач. Този път Ангелова и Мишонова паднаха 0:2 (-11, -17) за 31 минути от гъркините Панайота Каракуни и Ана Метенити.

Последната среща на Светла и Ирена ще е утре от 17,00 ч. На пътя им се изправят финландските близначки Ерика и Емилия Нюстрьом.

Наша спечели медал за Испания

Испания спечели сребърния медал в отборната надпревара на синхронното плуване благодарение на участието в тима на българката Емилия Бонева. Тя е внучка на треньорката Емилия Бонева, която направи иберийките олимпийски шампиони по художествена гимнастика при ансамблите в Атланта през 1996.

Тимът завърши с резултат от 162,0406. На първо място е отборът на Русия със 169,0992. Бронзовите медали пък отидоха за Украйна (159,0860).

Гимнастиците извън Топ 60 в многобоя

Състезателите ни по спортна гимнастика останаха извън първите 60 в квалификациите за многобой при мъжете и жените. С най-предно класиране е Мартин Ангелов, завършил 61-и, следван от Йордан Александров е 63-и и Александър Батинков е 64-и. При дамите Ралица Милева е 65-а от 76 състезателки. Албена Златкова е 70-а, а Валентина Рашкова е 74-а. Първите 18 състезатели от пресявките се класират за финала на многобоя, но по един от държава, а първите шест с най-добри оценки на всеки уред са финалисти. България завърши на 25-о място в отборното класиране. Мъжкият ни тим събра сбор от 150.897 точки и завърши на 25-а позиция от 26 отбора. Жените събраха 92.030 т, което им отреди също последното 25-о място. Така България няма да има финалисти в многобоя и на отделните уреди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай