Исторически успех! Кралиците на шаха ни са европейски шампионки

Цяла България ликува

Исторически успех! Кралиците на шаха ни са европейски шампионки | StandartNews.com

Исторически успех! Кралиците на шаха ни са европейски шампионки. Националният отбор на България по шахмат за жени за първи път в историята грабна европейската титла.

На първенството в Будва (Черна гора) Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева, Виктория Радева и Гергана Пейчева и завършиха с 16 мач-точки след 7 победи, 2 равенства и нито една загуба.

Така те изпревариха с една точка втория Азербайджан.

В последния 9-и кръг българките постигнаха страхотна победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната шахматна олимпиада тим на Грузия.

Победи за България постигнаха Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета, като успехът на Пейчева осигури титлата и дойде от позиция, в която българката бе съвсем близо до загубата.

Втората за световната купа по шахмат Нургюл Салимова направи реми на втора дъска с грузинката Нино Бациашвили в европейското отборно първенство.

След нея на първа дъска бившата световна шампионска Антоанета Стефанова пребори Бела Хотенашвили.

Гергана Пейчева успя да пречупи Лела Джавахишвили след близо 6 часа игра и я накара да се предаде на 83-ия ход, за да триумфира България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай