Гърми нов скандал! Нургюл смрази България с разкритие

Царицата на шахмата извади наяве истината за игрите във федерацията

Гърми нов скандал! Нургюл смрази България с разкритие | StandartNews.com

Скандалите в българския шах нямат край. 5 федерации, едната с лиценз от България, но без международно признание, другата – обратното. Призната от световната федерация, но без лиценз у нас.

Случи се това, за което „Стандарт” предупреди. Драмите в шаха попречиха на младите ни звезди в интелектуалния спорт да се изявят.   

Царицата на българския шахмат Нургюл Салимова разкри истината. Тя поздрави в емоционален пост във "Фейсбук" националките ни за представянето им на световното отборно първенство, което тя пропусна. А го направи, защото обяви предварително, че ще играе само в официалния български национален отбор. Такъв обаче не ме излъчен.

20-годишната сензация от село Крепча, която през август зае втора позиция на турнира от Световната купа в Баку, разкри защо не беше част от състава на България за Мондиала.

От публикацията на Салимова става ясно, че има скандал. Тя твърди за "некоректни постъпки на “Временната Комисия” (която състави и този отбор) спрямо мен".

Ето какво написа Нургюл Салимова във фейсбук:

"Искам да поздравя националните ни състезателки и треньора на отбора - гм Петър Арнаудов за достойното представяне на Световното Отборно за жени, което се провежда в Полша. За огромно съжаление, реших да не пътувам за Полша след някои некоректни постъпки на “Временната Комисия” (която състави и този отбор) спрямо мен. В нормални обстоятелства никога не бих отказала да се боря и печеля за България!

В последния мач срещу Германия, равен резултат би бил в наша полза и достатъчен за класиране за четвъртфиналите, но за съжаление късметът не бе на наша страна този път, и след много обрати, отпадаме в груповата фаза.

Като страничен наблюдател този път, вярвам, че съотборничките ми от Олимпиадата в Ченай 2022, (където заехме 9-то място!) Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева направиха всичко по силите си. Само уважение за гм Антоанета Стефанова за нейната борбеност и несломим дух, които са пример за много от нас.

Разочарова ме това, че Световната ни шампионка - гм Антоанета Стефанова и аз, все още никога не сме играли рамо до рамо за България. Тя пропусна Олимпиадата през 2022, а тази година аз не играх на Световното. Надявам се, че в много близко бъдеще и това ще стане, тъй като е нужно, за да сме там, където заслужаваме - върха".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай