Гришо: Коронавирусът не пита, бях в нокаут

Звездата ни свалил 3 кг, все още мисли дали да играе на US Open

Гришо: Коронавирусът не пита, бях в нокаут | StandartNews.com

Звездата на българския тенис Григор Димитров даде обширно интервю пред френското елитно издание L'Équipe, в което разкри подробности около своето боледуване от COVID-19 и как вирусът му е повлиял върху физическото състояние. Гришо е категоричен, че заразата не трябва да бъде подценявана, защото може да навреди сериозно на човешкия организъм. Според Димитров всеки тенисист има правото сам за себе ди да реши дали да замине за Ню Йорк, за да вземе участие в US Open.

- Вие бяхте един от заразените с коронавирус. Наложи се дори да влезете в болница...

- Да, много е тежко, наистина много. Сега съм далеч от формата отпреди да се заразя. Този вирус не пита. Загубих три килограма, бях направо в нокаут. Всъщност загубих много неща, не можех да дишам, загубих вкуса и обонянието си. Трябва да възстановявам много дълго време. 20 дни у дома наистина ми дойдоха в повече. Дори и положението да не изглежда сериозно, пораженията са сериозни. В първия момент нищо не усещаш, но после тежко. Веднага след положителния резултат се чувствах добре, но постепенно силите ме напускаха и много бързо се уморявах. Рядко Имах подобрения. Какво повече мога да кажа? Въпрос на търпение, защото нямаш друг избор, освен да чакаш. Никак не е лесно да го приемеш. Хората трябва да знаят, че може да се случи на всеки и че ще трябва да свикнат да живеят с това. След само седмица тренировки определено не съм готов да играя на най-доброто си равнище.

- Сега сигурно ще сте много по-внимателен?

 - Трябва да се съобразяваш с много неща. Отново ще кажа, че нищо не зависи от твоето състояние. Дори и най-добрата физическа форма не ви пази от нищо. Трябва да се носи маска, да си миеш ръцете по-често от обичайното, да си сменяш облеклото, когато се прибереш у дома. Това са малки неща, които могат да променят много. Ако изобщо можех да си представя, че ще изпадна в подобно положение... Това нещо не задава никакви въпроси, преди да дойде. След 5-6 дни започнах да се чувствам по-добре. Но не трябва да се забравя, че вирусът е наоколо.

- Кажете нещо за Adria Tour, въпреки че не искате да говорите по тази тема. (Григор се зарази с COVID-19 на демонстративните турнири в Белград и Задар, организирани от световния номер 1 Новак Джокович)

 - Каквото се е случило, се е случило. Има всякакви интерпретации. Това е минало не само за мен. Хубавото е, че отново съм на турнир.

- Ако US Open се състои, ще е при много строги противоепидемиологични мерки. Наясно ли сте с това?

- Вече изкарах COVID-19, но може пак да го пипна. Кой знае? Въпрос на личен избор е дали ще пътуваш. Сигурен съм, че ще бъде направено най-доброто, за да се осигури безопасността на всички. Трябва да пресметнеш плюсовете и минусите. Като гледам как постъпват в НБА, имам усещането, че там възможностите са повече. С по-голям район на изолация, в който играчите могат да излизат на разходка. А ние ще разполагаме с един хотел за всички за четири седмици и някои сигурно трудно ще свикнат. Малко са играчите, които са свикнали да са без целия си екип и на практика почти сами. Но ще бъде интересно.

- Имате ли готовност да заминете за Ню Йорк?

- Всички все още си задават много въпроси, а отговорите са малко. Като за карантината например. За мен е важно как се чувствам физически. От гледна точка на психиката не ми е проблем да го направя. Но ми изглежда много амбициозно да кача 3 килограма за 3 седмици, за да играя в Синсинати и във формат три от пет сета на US Open. Има дни, в които се чувствам добре и мога да тренирам по-дълго. Но в други моменти се чувствам изтощен напълно. Това са елементи от един процес.

- Какво мислите за Ultimate Tennis Showdown?

- Има приятни емоции и това е добре. Просто друг начин да играеш тенис. Със сигурност е добре отново да съм на турнир. Дори и по време на карантината трябва да намираш причини да се движиш. А за нас най-добре е да има мачове. В този турнир има интересни неща. Защо да не помислим някои неща да бъдат приложени и в официалната верига - като правилото да не загряваш, а да започваш мача веднага след излизането си на корта? Но не съм сигурен, че паузата от 15 секунди между точките ще получи голяма подкрепа сред играчите. С Патрик (Муратоглу) си говорихме много за намесата на треньорите по време на мачовете. Той я подкрепя, а аз - не. Не обичам големите промени. Най-трудното в тениса е да намериш начин да спечелиш мача. Много са тенисистите, които умеят добре да удрят топката. Но най-важното в тениса е психиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай