Георги Иванов пети в света и то с национален рекорд

Георги Иванов пети в света и то с национален рекорд | StandartNews.com

Сопот. Перфектното представяне на Георги Иванов на световното по лека атлетика в зала в Сопот (Пол) завърши с нов национален рекорд на закрито от 21,02 м и пето място на шампионата на планетата. За българският ас това е неговото най-добро класиране при мъжете в кариерата му досега.

 

Георги подобри с 20 см. досегашния рекорд на България. Това стана в третия му опит на финала. С този си резултат състезателят на Борис Воденичаров излезе на трето място във временното класиране. Минути по-късно обаче двукратният олимпийски шампион Томаш Майевски (Пол) тласна гюлето с 2 см повече от Иванов и двамата си размениха местата. В последния шести опит обаче сензационно Томаш Уолш (Нзл) постави рекорд на Австралия и Океания - 21,26 м и така грабна бронза, като смълча 10-хилядната публика в "Ерго Арена", която се надяваше третото място да е за Майевски. Така Иванов остана пети. За това му класиране бонусът от ИААФ е 6000 долара от общия награден фонд от $2,2 млн. Златото напълно закономерно спечели Райън Уайтинг (САЩ). Той защити световната си титла от Истанбул 2012 с 22.05 м.

 

Втори както и преди 2 г завърши Давид Щорл (Гер) – 21.79 м. С резултата си от финала - 21,02 м Георги Иванов попадна в топ 30 на европейската ранглиста в тласкането на гюле в зала за всички времена. В подреждането на Европа Иванов заема точно 30-а позиция. Рекордьор на континента е Улф Тимерман (Гер) с 22.55 м от 1989 г. В ранглистата за сезона на Европа националният ни рекордьор вече е на трето място, като пред него са само двукратният световен шампион на открито Давид Щорл (Гер) с 21.79 м и двукратният олимпийския шампион Томаш Майевски (Пол) с 21.04 м. И на двамата резултатите са им от финала на световното в Сопот, където Щрол стана втори, а Майевски четвърти.

 

В ранглистата на планетата за 2014 г. Иванов е девети. Лидер е новият-стар шампион на планетата в зала Райън Уайтинг (САЩ) с 22.23 м.

 

Днес в Сопот от 11,15 ч е квалификацията на гюле при жените, където ще ни представя Радослава Мавродиева. "Евроспорт" ще излъчва пряко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай