Габриела Петрова грабна приза "Спортист на годината"

Габриела Петрова грабна приза "Спортист на годината" | StandartNews.com

Лекоатлетката Габриела Петрова е победителят в 58-ото издание на Спортист на годината. Красивата пловдивчанка, която остана без титли тази година, събра 1094 т. в журналистическия вот и изпревари с едва 47 т. Станилия Стаменова (кану-каяк). Така Габриела се реваншира на съгражданката си, която по-рано й отне титлата Спортист на Пловдив. Трети е капитанът на волейболистите Владо Николов със 793 т.

„Искам да кажа, че всеки един от тези спортисти в десетката, заслужаваше да бъде на мое място тази вечер. Изпращам изключително емоционална година, в която останах под златото на Европейското и на косъм от медалите на Световното, и въпреки това осъзнавам, че постигнатото не е никак малко", каза Габи

"За мен е чест да получа тази награда от ръцете на Стефка Костадинова. Благодаря на всички, пожелавам ви весели празници", каза още тя

„2014 беше много трудна за мен, заради многото контузии, но съм изключително мотивирана, във всяка една година. Пожелавам, както на себе си, така и на всички олимпийци, да сме много здрави", завърши Спортист номер 1 на страната ни.

Сребърната медалистка от Европейското първенство на закрито в Прага в дисциплината троен скок стига до най-престижното отличие в родния спорт само няколко дни, след като бе наградена със Спортен Икар за "Впечатляващо представяне".

23-годишната атлетка остана на крачка от призовата стълбичка на Световното първенство в китайската столица Пекин. Тогава Петрова завърши четвърта в силния финал на тройния скок при дамите с личен резултат от 14.66 метра, което е личен рекорд за нея.

Волейболистите отстъпиха наградата

Волейболистите, които бяха избрани за Отбор на годината, символично преотстъпиха наградата на своите подгласнички от ансамбъла по художествена гимнастика.

"Искам да попитам дали не е станала грешка, аргументира се капитанът Владо Николов, който излезе за връчването. - Тези момичета хем са по-красиви, хем са по-добри. Нека им дам наградата на тях, ако може." Треньор на годината стана Пламен Константинов, оставил след себе си Ина Ананиева (худ. гимнастика) и Станимир Стоилов (футбол). Спортист с увреждания номер едно отново е гюлетласкачката Стела Енева.

Волейболът записа и втори триумф на церемонията. След като националният отбор за мъже бе избран за "Отбор на годината", стана ясно и кой е най-добър треньор на 2015 година. Това е селекционерът на "лъвовете" Пламен Константинов.

Селекционерът обеща още, че не може да гарантира класиране за Рио 2016, но заяви, че подопечните му ще оставят сърцата си на терена по време на олимпийската квалификация в Берлин в началото на следващия месец.

Под ръководството на Гибона родните национали завършиха четвърти на Евроволей 2015, а по-рано през годината играха финал във втора дивизия на Световната лига, където обаче отстъпиха на селекцията на Франция.

Стела Енева бе избрана за Спортист №1 с увреждания на България за 2015 година. Българската лекоатлетка е световна шампионка в тласкането на гюле и сребърна медалистка в мятането на диск в категория F57 от първенството на планетата по лека атлетика за хора с увреждания.

„Тази награда е много тежка в буквалния и в преносния смисъл", сподели Стела Енева на сцената в Зала 3 на НДК, след като получи приза си от ръцете на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Наградата „Млад талант на Еврофутбол" получи джудиста Ивайло Иванов.

Ето и класирането за Спортист на годината 2015:

1. Габриела Петрова (лека атлетика)

2. Станилия Стаменова (гребане)

3. Владимир Николов (волейбол)

4. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон)

5. Даниел Асенов (бокс)

6. Ивет Лалова (лека атлетика)

7. Тайбе Юсеин (борба)

8. Антоанета Бонева (спортна стрелба)

9. Боян Петров (алпинизъм)

10. Григор Димитров (тенис)

Класирането при треньорите:

1. Пламен Константинов (волейбол)

2. Ина Ананиева (художествена гимнастика)

3. Станимир Стоилов (футбол).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай