Революция! Компютър вдига засада вместо страничния съдия

Технологията трябва бъде използвана на Свтовното в Катар

Революция! Компютър вдига засада вместо страничния съдия | StandartNews.com

Арабската купа, която започва утре в Катар, ще бъде за първи път под егидата на ФИФА и на нея дебютно бъде тествана полуавтоматична система за отсъждане на засада.

Системата трябва да се използва и на световните финали след година, ако опитът е успешен, съобщи БНР. Тя ще е като допълнение към функциониращата вече система ВАР. Целта е новата технология „да моделира прецизно скелета на футболиста“ и да определя „коя част на тялото задейства засадата“, посочват от ФИФА. Окончателното решение ще продължи да бъде взимано от съдията на терена, но технологията ще бъде в помощ на реферите.

В Арабската купа, която започва утре ще участват 16 отбора. Това ще бъде и генерална репетиция за мондиала през 2022 година, който също ще се проведе в Катар. Мачовете ще се играят на 6 от 8-те стадиона, които ще са домакини на световното първенство, а финалът на турнира е предвиден за 18 декември, което е точно година преди световното първенство догодина..

Арабската купа ще се състои за първи път от 2012 година насам заради проблеми с календара. Тогава турнирът се проведе в Саудитска Арабия и бе спечелен от отбора на Мароко. Иначе състезанието е предвидено да се провежда на всеки 4 години. Много от отборите обаче няма да разполагат с най-добрите си футболисти, които са ангажирани с клубните си отбори. 

Откриването е във вторник с двубоя Катар - Бахрейн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай