Фенове искат Ботев на терена

Мястото на паметника на революционера е на стадиона, смятат запалянковците

Фенове искат Ботев на терена | StandartNews.com

Враца. Старият паметник на Христо Ботев трябва да заеме почетно място във врачанския спортен комплекс. Екстравагантната идея е на клуба на феновете на футболния отбор „Ботев Враца завинаги”. Тя се появява след десетилетни дискусии и скандали, през които многострадалният монумент бе лашкан къде ли не. Стигна се дотам, че паметникът, изваян от австрийския професор Густав Еберлайн в момента е разполовен. Оригиналният постамент е в градинката на площад „Руски”, а фигурата стърчи в музея като експонат. Паметникът обаче е с изключителна стойност, защото е първата скулптурно-архитектурна композиция в княжество България.

Първият адрес на паметника е на централния площад в града. За откриването му на 27 май 1890 година пристигат княз Фердинанд, министър председателят Стефан Стамболов, майката революционера Иванка, съпругата му Венета и дъщеря му Иванка. Той е изпълнявал функциите си за почит пред Войводата до 1955 година. Тогава един от вождовете на БКП Вълко Червенков наредил да се махне, защото бил малък и грозен и не внушавал патриотични и естетически чувства. От този момент върху съдбата на бронзовия поет-революционер се упражняват историци, общественици, управници, вандали и откровени крадци. Дойде времето и на запалянковците.

В открито писмо до кмета Николай Иванов и общинския съвет те обявяват, че са против решението им от март тази година „паметникът да събира прах в тъмните ъгли на музея и да бъде третиран като второстепенна експозиция”. Като предлагат да бъде преместен на стадиона, те припомнят, че навсякъде в Европа монументи, значими за спортни институции, какъвто е футболният клуб, който носи името на Христо Ботев, стоят гордо и на видимо място именно близо до терена. Феновете се кълнат, че ще пазят зорко монумента и няма да позволят гавра с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай