Федерациите на бунт заради обществените поръчки

Федерациите на бунт заради обществените поръчки | StandartNews.com

София. Водещите федерации обявиха открито днес, че българският спорт е пред закриване. Основната причина е Законът за обществените поръчки (ЗОП) в настоящия му вид, който са задължени да спазват.

На нарочната пресконференция днес присъстваха председателят на БФХГ Илиана Раева, председателят на БФСки Цеко Минев, председателят на БФБаскетбол Георги Глушков, вицепрезидентът на БФВолейбол Любо Ганев, Георги Дончев, изпълнителен директор на БНТЦ "Карлсберг", генсекът на БФПлувни спортове Таня Богомилова, председателят на БФСкокове на батут Стоян Димитров и генсекът на БФБорба Валентин Савов. Те бяха единодушни, че за да се спаси спорта трябва Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС), като първостепенен разпоредител на бюджетни средствата да стане изпълнител на ЗОП, като се съобразява със специфичните изисквания, които има всяка една федерация.

В откритото писмо до министъра на спорта и копие до проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата, Теменужка Петкова, директор на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Миглена Павлова, изп. дир. на Агенция за обществени поръчки (АОП) 25 федерации питат, защо МФВС не стане изпълнител на ЗОП. В него федерациите се възмущават от пренебрежителния отговор от началото на седмицата на министъра на спорта на тяхното искане да помогне за разрешаването на казуса с обществените поръчки. „Отговорът на министъра буквално копираше становището на АДФИ, каквото и ние можеше да получим директно от тях, заявиха по време на пресконференцията шефовете на водещите спортни федерации. „Искаме спешно министър Стойчев да инициира среща между излъчен от нас екип с представители на АОП, Сметната палата и АДФИ, за да изясним в детайли нашата позиция, категорична бе Илияна Раева. Според юриста Цветан Атанасов именно на среща между всички заинтересовани страти казуса със ЗОП може само с едно указание от АДФИ да се реши казуса без да се налага законовя промяна. Всички участници дадоха примери как при стриктно прилагане на закона за обществените поръчки дейността им се блокира и има опасност всички федерации да спрат да съществуват, и да се приемами големи спортни прояви. „Ако пък се променя закона то спортните федерации трябва да не са публично правни организации, допълни още Атанасов.

"Ние искаме да предложим нещо, уважавайки нашите институции. Основният въпрос е защо Министерството на спорта не прави обществените поръчки. Искаме министър Стойчев да направи спешна среща, за да се реши проблемът. Ние предлагаме решение", заяви Илиана Раева. Заради неспазване на въпросния закон, федерациите имат актове за стотици хиляди левове, разкри тя. Волейболната легенда Любо Ганев обяви, че през 2012-а федерацията му е платила между 70 и 80 хиляди лева за това, че не е направила обществена поръчка. "Волейболната федерация бе подложена на много проверки и се установи, че няма откраднати средства, а има само средства, които не са минали през закона за обществените поръчки", каза Ганев. Според него МФВС финансира 60 дни подготовка годишно по 50 лв на 14 състезатели от национален отбор и 5 души треньорски щаб, а мъжкият национален отбор има 150 дни подготовка и тренират 22-ма състезатели и 13 души щаб. "При нас има 8 фирми в света, които произвеждат спортна екипировка по стандартите на международната федерация. Те не са български. Миналата година проведохме обществена поръчка за 7000 екипа и се появи само един кандидат. Тогава казаха, че поръчката е нагласена. Ние не сме против закона", категоричен бе Ганев. Раева пък поясни, че топките в художествената гимнастика се правят само от японската фирма "Сасаки". "Не можем да играем с други уреди. Има стандарти. За подготовка ни се отпускат 50 лв. на ден, а на "Спортпалас" на ден е 58 лева. След поредния скандал от моя страна ни намалиха цената на 50 лв.", заяви Раева.

"Проблемите в българския спорт за огромни. Що за абсурди са това. Не може да се ръководи спорт по този начин. Ние искаме чрез медиите да алармираме за оцеляването ни. Ние предлагаме готово нещо. Министерството на спорта няма реална власт и желание да се пребори за нас в рамките на закона", каза още президентът на БФХГ. Шефът на ските Цеко Минев също взе участие с компетентно мнение в пресконференцията.

"Ние сме федерация, която успява да намери пари от спонсори, но основният въпрос е защо министерството не иска да прави обществените поръчки. В министерството не разбират, че във всеки спорт има специфика. Не се разбира също, че ние само даваме, а не взимаме от спорта. Ние обжалвахме актовете си и те почти всички паднаха. Но защо да е така? Всичко тръгна след олимпиадата в Лондон, когато не спечелихме медали и финансовият министър реши да проверява федерациите. Това е пълен абсурд. Ако продължи, спортът ще бъде блокиран. изправени сме пред ръба да работим или да не работим. Всяка година сме в проверки", каза Минев.

Повдигнат беше и въпросът за наема на "Арена Армеец" и другите спортни зали в София "Зала "Армеец" е едно бижу, но при плащането на наем за спорта трябва да има облекчения. В момента се плаща по 15 хиляди лева на ден", обяви Раева. Тя каза, че от вчера има увеличение на такса смет за зала "Раковски".

Любо Ганев допълни, че миналата година БФВолейбол е платила 400 000 лв за 30 дни наем на „Арена Армеец". „Сега федерацията прави ремонт на зала "Христо Ботев" за 600 000 лв и плаща наем по 12 хиляди лева на месец, разкри още Ганев.

"Тези средства преминават към Национална спортна база. Нито една федерация не може да предвиди точните пари за дадено състезание. БФплувни спортове сключи договора си за финансиране с Министерството на спорта на 22 април. А преди това какво да правим? Ние в началото на годината на УС обмисляхме да обявим нулева година, защото нашите актове са 30 хиляди лева. Невъзможно е да ги платим. Но направихме компромис, защото състезателите не са виновни. Според нас договорите трябва да се включват сега за следващата година. Това с обществените поръчки не може да се случи. А те ни обвиняват, че сме престъпници и крадем пари", заяви олимпийската шампионка от Сеул 88 Таня Богомилова.

Шефовете на спортните федерации обявиха още, че глобите не може да бъдат платени от бюджета, а централа с категория „А" има финансиране за 100 дни годишно и то зависи от представянето.

"Владимир Зографски струва на федерацията 200 хиляди евро, защото в България няма шанца за ски-скокове. Той от 365 дни в годината 300 дни се подготвя в чужбина", заяви Цеко Минев.

Президентът на БФСкокове на батут Стоян Димитров добави, че Министерството на спорта и федерациите работят в различни посоки. "Федерациите са в една орбита, а министерството в друга. Не се уважаваме, работим в различни посоки. Отношението е негативно. Преди не се обаждахме, защото който се обади отива. Но сега всички сме заедно", каза Димитров. Представителите на федерациите се обърнаха с молба към журналистите да помогнат за решаване на проблема. Любо Ганев предложи адекватен закон за спорта с данъчни облекчения на спонсорите. "Решени сме докрай да отстояваме и да се борим, защото иначе се блокира спорта. Искаме да продължим да работим нормално", обявиха ръководителите на спортни федерации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай