Федерациите излизат на бунт пред парламента

Федерациите излизат на бунт пред парламента | StandartNews.com

София. Водещите спортни федерации заплашиха с протести пред парламента, ако в най-скоро време не се реши проблемът с прилагането на Закона за обществените поръчки (ЗОП) в спорта. По инициатива на министъра на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев днес в сградата на МФВС се състоя среща по казуса със ЗОП.

На нея присъстваха над 20 олимпийски федерации, сред които баскетбола, борбата, биатлон, художествената гимнастика, ските, леката атлетика, плуването и спортната гимнастика.

По покана на Стойчев дойдоха и представители на Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Агенцията за обществени поръчки. Още в началото президента на БФСки Цеко Минев обяви, че проблемът с прилагането на ЗОП в спорта не е от вчера, а от 2 г. Според него ако казуса скоростно не се реши федерациите до дни могат да спрат работа.

„Ние нито имаме капацитет, нито финансови ресурси и юристи, които да ни правят обществените поръчки, заяви Минев. Федерациите поискаха още веднъж МФВС за напред да поеме ЗОП, като първостепенен разпоредител на бюджетни средства. Шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров обясни, че при сегашната законова уредба федерациите, които са подпомагани с 50 ли повече процента финанси от държавата са публично правни организации и трябва да спазват ЗОП.

Представителите на федерациите обаче контрираха, че те са искали на тази среща конкретни предложения как да се реши казуса, а не да им четат закона и заплашиха на 30-ата минута да напуснат залата.

Илияна Раева заплаши да извади гимнастичките пред парламента. По-късно всички спортни ръководители дадоха примери, как заради спецификата на спортовете им няма как да не се наруши ЗОП, дори и да са изпълнини на 100% подписания договор за финансиране за определена дейност с МФВС.

Финасовите агенции пък разясниха, какво може да се направи, за да се постигне законово излизане в отделни случаи от заплетения казус със ЗОП. След 100 мин. разгорещени дискусии срещата завърши с искането за нова, но вече в тесен кръг от експерти и федерации. На нея ще се обсъждат законовите промени, които да се поискат от новия парламент. Таня Богомилова, предложи до разрешение на казуса АДФИ да не праща проверки на федерациите.

Министър Стойчев обеща да се мисли за създаване на дирекция за ЗОП в МФВС, която да помага на федерациите, а също така и за решение на казуса със самолетните билети, хотелите и възстановяването за които също се изисква обществена поръчка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай