Двама гонят рекорди на Витоша 100

Дизела и Машината са готови за върхови постижения през уикенда

Двама гонят рекорди на Витоша 100 | StandartNews.com

Този уикенд предстои 37-ото издание на едно от емблематичните и най-многобройни като участници състезания в България – 100-километровата Обиколка на Витоша. Събитието, известно още като „Витоша 100“ е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“ и благодарение апостолската работа на екипа на Анна Пенчева отново ще събере няколко хиляди столичани и гости на столицата, желаещи да отправят ново предизвикателство към самите себе си.

Тази година обиколката на Витоша ще се състои на 25-26 юли, причината за пренасрочването й от юни за юли е здравната обстановка. Традицията обаче се запазва. Стартът и финалът са на паркинга пред базата на БФС до Резиденция Бояна. Тръгва се по бул. “България” по посока на кв. “Бояна”, после се продължава по пътя за м. “Златни мостове” и след това се следва подробно описания в сайта http://vitosha100km.bg маршрут, оттам може да се свали и специалният файл с GPS следата.

Стартът на супер изпитанието за колоездачи е в събота, на 25 юли в 06:00 ч. сутринта, а стартът на супер маратона за скороходци е също в събота, но в 23:59 ч.

Очакваните часове за финиширане са приблизително следните: за колоездачите - мъже минути преди 10.00 ч. и жени минути преди 11.00 ч. в събота, за скороходците – мъже около 8.00 ч. и за жени около 9.00 ч. в неделя. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала.

Събитието ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки, подробностите ще бъдат обявени от организаторите в близките дни.

Миналата година станахме свидетели на историческо постижение. За първи път планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалният рекорд бе записан срещу името на Александър Алексиев, който финишира за 3.55:44 ч. Наред с това представителят на клуб „Велораптър“ защити титлата си от 2018 г. като подобри с близо четвърт час собствения си рекорд на трасето. Това бе трета победа на Александър (известен още като Машината) при трите му участия досега, а преди два дни той „загря“ с титла в 21-километровото планинско колоездене на организирания от „София – евростолица на спорта“ Витоша летен фест. При жените миналата година триумфира представител на същия велоклуб – Христина Козарева отнесе конкуренцията с близо 26 минути разлика, като остана само на 52 секунди от върховото постижение.

 

Още по-невероятен и стойностен бе рекордът на Кристиян Кирилов. Миналото лято той грабна победата при дуатлонистите, които в рамките уикенда първо изминават 100-те километра с велосипед и после пробяга същото разстояние. 26-годишният супермен финишира с общо време 14.26:26 ч. за да подобри с уникалните 54 минути собствения си рекорд на трасето (15:32,44 ч.). Значението на това постижение се засилва от факта, че Кристиян обиколи два пъти Витоша за едно денонощие и три часа. Резултатът му с велосипеда е 5.04:12 ч. (4-ти след първото изпитание), а на бягане даде 9.22:15 ч. – девето време сред всички финиширали.

 

При жените супергероят бе Лили Ангелова, спечелила пълен комплект медали. След като грабна среброто с велосипеда, тя финишира трета при бегачите, за да ликува с титлата на дуатлон с общо време 16.25:38 ч. – рекорд на трасето и четвърто време от всички завършили, веднага след първите трима мъже!    

 

Мария Николова пък продължи доминацията си при жените в бягането на 100 км, след като спечели петата си победа при деветото си участие в Обиколката. Този път само три минути не й достигнаха да остави в историята собствения си рекорд на трасето -  9.37:44 ч. от 2019 г. Шампион при бегачите стана 24-годишният Христо Цветков, изпреварил в края настоящият рекордьор на трасето с 8.12:06 ч. Александър Спасов, който не завърши поради стомашна криза.

До момента заявилите участие са близо 2100, информират организаторите. Тези дни ще се включат още състезатели, които в ще пристигнат от провинцията и от чужбина. Заявките са отворени до последно, но за да избегнете неудобствата и притесненията направете това още сега. Ясно е, че на старт ще застанат представители на поне 20 държави, част от тях с цели отбори. „За жалост много от заявилите участие от чужбина няма да могат да се включат поради наложената карантина в техните държави при завръщането им от България. Имахме записан цял клуб от Хърватия, но членовете му сега отказаха участие поради тази причина. Общият брой на чужденци се очаква да достигне 100, сред тях служители на редица посолства у нас. Близо 100 пък ще опитат супер предизвикателството „200 км“ - да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците,“ каза Теодора Пенчева от екипа на организаторите.

Сред участниците за първи път се очаква да бъде и рекордьорът по планинско бягане Кирил Николов - Дизела.  Той и Александър Алексиев - Машината са се заканили този уикенд да пратят в историята скоростните рекорди съответно при бегачите и при колоездачите. Най-малкият участник досега в Обиколката е 5-годишно момче, изминало 100 км заедно със своя баща. Преди 4 години пък 70-годишен човек завърши дуатлона.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове, където завършилите ще могат да релаксират, а гости и зрители да прекарат приятни часове. По трасето ще бъдат изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Предвидени са и разнообразни награди за участниците и зрителите.

„Софийска вода“ отново ще награди призьорите с ваучери на стойност над 3000 лв., отделно ще предостави водоноска на яз. Студена и друга водоноска с душове на финала. Сред фирмите, които подпомагат участниците са „Девин“, „Ред Бул“, „Евроинс“, „Загорка“, магазин „Алпи“ и „Покер старс“, а „Био Бенямин“ дори произведе специален шоколад с името на Витоша 100 за подсилка на състезателите. Общият награден фонд е над 10 000 лв.

Преди година ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и  табелките вече ще могат да се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай