Бокс и щанги аут от олимпийските игри. С какво ги сменят?

На тяхно място влизат скейтборд, сърф и спортно катерене

Бокс и щанги аут от олимпийските игри. С какво ги сменят? | StandartNews.com

Международният олимпийски комитет (МОК) реши да извади три от основните спортове от програмата за олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

Президентът на централата Томас Бах обяви, че вдигането на тежести, боксът и модерният петобой най-вероятно няма да се провеждат в Щатите. На тяхно място ще влязат скейтборд, сърф и спортно катерене, които дебютираха в Токио.

Решението за изваждането на три от основните спортове на олимпийските игри е взето след виртуално заседание на МОК.

"Решението за вкарването на тези три спорта, които са насочени към младежта, бе взето след сериозния им успех в Токио 2020, ангажираността към иновациите, изразена от организаторите на Лос Анджелис 2028, както и сериозният интерес и дълбоки корени, които те имат в Калифорния", обясни Бах.

Вдигането на тежести е част от олимпийските спортове от далечната 1896-а, а боксът и модерният петобой влизат в програмата на Игрите през 1912 година в Стокхолм.

Все пак има шанс ръководителите на трите отпаднали спорта да се преборят за участие на най-големия форум. За целта обаче те ще трябва да преодолеят конкуренцията на други спортове, които ще бъдат допуснати еднократно за Игрите в Лос Анджелис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай