БФС запаси чест - изрита "Литекс" (ОБЗОР)

БФС запаси чест - изрита "Литекс" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Искахме да останат, но не става, отсече Боби

Боби Михайлов си върза гащите и спаси БФС от гаф, който можеше да прати футбола ни в бездната. Централата сложи най-после край на сагата около казуса "Литекс". Това стана на заседание на Изпълкома. Този път нямаше мърдане - "оранжевите" са аут от "А" група. Те запазват участието си в турнира за купата, а през следващото първенство ще ритат в "Б" група, ако имат такова намерение. Вторият им тим, който в момента е там, ще доиграе първенството. Там ще могат да играят всички футболисти, които разполагат с картотеки.

От БФС казаха, че нямат право да преразглеждат решенията на Дисциплинарната и Апелативната комисия. Те вече ясно се произнесоха, че не може да се правят компромиси, защото наредбата е категорична. Казусът "Литекс" е от мача с "Левски" на 12 декември миналата година, когато "оранжевите" напуснаха терена в края на първото полувреме по нареждане на шефовете си. Впоследствие още една специално сформирана комисия се събра да взима становище по случая, но и тя каза "не" на "Литекс". "С най-добри чувства се опитахме да направим всичко. Ние нямаме право да преразглеждаме решение на Апелативната комисия. От следващото първенство ще играят в по-долна група. "Литекс II" ще може да играе в "Б" група", заяви президентът на БФС Борислав Михайлов. Членът на Изпълкома Камен Костадинов даде повече яснота защо "Литекс" не може да продължи участие в "А" група.

Според него това е можело да коства много на футболния съюз. "Нямаше казус. Днес гледахме становището от специалната комисия. В него се казва, че Изпълнителният комитет няма право да преразглежда решение на своите органи - Дисциплинарната и Апелативната комисии. Беше следван устава за тези 10-15 дни. И връзката му със закона за физическото възпитание и спорта, където се вижда, че която и да е спортна федерация, нарушила вътрешнонормативните си правила, ще й бъде отнет лицензът. Пред угрозата евентуално това да се случи се обединихме в обща идея. А именно, че ние нямаме пълномощия да се произнасяме по същество. След като две комисии - ДК и АпК, са се произнесли, както и създадена трета, в която имаше представители на различни юристи, включително и колегата Ивков, който е член на Апелативната на УЕФА", категоричен бе Костадинов.

Полиция опаса сградата на БФС

Заседанието на Изпълкома на БФС премина при засилено полицейско присъствие. Цял бус с униформени се струпа пред централата. А след известно време бе подкрепен с още четири патрулки. Няколко униформени стояха пред самата сграда на "Иван Асен II", а други дори влязоха във фоайето. Повод за засиленото присъствие бе страх от провокации и опит да бъде оказан натиск върху членовете на Изпълкома.

Патрулните коли на МВР станаха нещо обичайно за БФС. Борислав Михайлов поиска охрана от страна на органите на реда още от лятото, когато стана ясно, че ЦСКА и "Локо" (Сф) няма да получат лиценз. Присъствието на униформени се засили и след отказа на централата да пусне под масата основания набързо ФК ЦСКА във "В" група на мястото на истинското дружество, което имаше право на това. Полицаите не бързаха да си тръгнат, след като стана ясно решението за "Литекс", а останаха да вардят сградата на БФС.

Ганчев се изстреля пръв от събранието

Бизнесменът Гриша Ганчев се изниза набързо от сградата на БФС. Членът на Изпълкома, от който се очакваше да промени решението за "Литекс", не дочака края на срещата. Неговите охранители набързо му проправиха път към лъскавата му лимузина. Почетният президент на "оранжевите" не каза нито дума, но видимо не бе доволен от обрата, който настъпи. По подобен начин той действа и на миналото заседаниe, а по-късно стана ясно, че е внесъл молба за преразглеждане на случая и решението на комисиите от Изпълкома.

Хвърлят топката за точките на СТК

Спортно-техническата комисия при БФС ще трябва да се нагърби с много тежка задача. СТК ще решава сложен казус - какво ще става с класирането и точките след отстраняването на "Литекс" от "А" група. Това стана ясно. "Изпълкомът не решава такива неща", категоричен бе Борислав Михайлов. Комисията вече даде даде служебна победа 3:0 за "Левски" след своеволията, които ловчанлии си позволиха. Ако СТК реши, че трябва да се отнемат всички точки, които отборите са спечелили в двубоите си срещу "Литекс", класирането ще придобие съвсем друг вид. "Лудогорец" ще дръпне с 5 точки пред "Левски". Това обаче няма да се хареса изобщо на "сините", а и на "Берое". От "Герена" дори вече обявиха, че ще обжалват евентуалното отнемане на точки. Те са категорични, че правилото за календарната година не важи, защото допълнително са издърпани кръгове, които трябваше да се играят през пролетта.

Медиите ще дават акъл за Висша лита

БФС опря и до мнението на журналистите за новата схема, която може да върне елита ЦСКА, "Литекс" и "Локо" (Сф). Естествено, ако покриват необходимите за това условия. Идеята се била зародила на първото за годината заседание на Изпълкома. Тя е била обсъждана и с министър Красен Кралев. Клубовете, медии и държавата ще имат думата по т.нар. Висша лига. Това разкри президентът на БФС Борислав Михайлов. "Споко, ще ви поканим за кръгла маса. Журналистите може да присъствате с представители, които да дадат идеи, четирима души", заяви шефът на централата. Той разкри, че и в главата на министъра на спорта Красен Кралев се е въртяла подобна идея. Последният обяви преди дни, че най-популярната в света игра се нуждае от рестарт у нас. "Министърът няма предвид нов футболен съюз, нови клубове и нови футболисти. Има предвид нова състезателна група - естествено стига всичко да е законово", каза още Михайлов. Не се знае обаче как ще се приеме подобна идея. И колко законова може да е тя, след като всички отбори, които са изритани от "А" група са в някакво правно нарушение.

Освен това не е ясно какво толкова ще се промени, защото в централата искаха намаляване на отборите в елита, а сега се чудят как да ги увеличат служебно.

Шефовете: Видяхте, че няма лобита

Футболът е едно, но законите са си закони, обявиха членовете на Изпълкома. "Имаше различни мнения. Но надделя това, че не трябва да го разглеждаме въобще казуса с "Литекс". Поне бяха изтъкнати такива причини - не трябва да се гласува. Моето мнение беше, че този случай трябва да се гледа в името на футбола. Аз съм категорично против шампионът на България да се определя в заседателните зали на футболния съюз. И други бяха на моето мнение, но... Не знам какво следва с "А" група", заяви Наско Сираков. "Има правилници и закони. Днес се коментира становището на юристите. Ако има логика, всичко трябва да се прави в интерес на футбола. Няма лобита", каза босът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

Ловчанлии плашат централата

със съд. Това обяви ръководството на "Литекс" в официалния си сайт. "Няма да се примирим с тази неправда. Това е тежък удар срещу един винаги коректен и изряден клуб, срещу състезателите, голяма част, от които са национали, срещу най-добрата школа за таланти, срещу цял градЕ Ще предприемем нужните правни и административни действия,за да търсим справедливост в следващи и по-висшестоящи съдебни инстанции, наши и международни. Обмисляме да заведем дело срещу БФС за пропуснати ползи от това тяхно решение. При всички положения ще се борим докрай!", заплашват "оранжевите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай