Българските юноши гимнастици с отлично представяне на Евро 2014

Българските юноши гимнастици с отлично представяне на Евро 2014 | StandartNews.com

София. Българските юноши се представиха отлично в квалификациите на Европейското първенство по спортна гимнастика в столичната „Арена Армеец". В конкуренция с представители на 36 нации и 30 пълни отбора, те затвърдиха 12-то си място от Европейския шампионат преди две години в Монпелие, Франция. Това е наистина похвално постижение, като се има предвид нарасналия брой на участниците и повишеното майсторство на младите гимнастици.

„В България изгрява нова звезда", твърдят единодушно познавачите на гимнастиката от чужбина, които наблюдаваха с огромен интерес изпълненията на българския отбор и на 13 годишния Дейвид Хъдълстон (на снимката). Той влиза във финала на 24-те най-добри юноши с 12-ти резултат. Има реални шансове за медал на кон с гривни с третия си резултат в квалификациите от 13.600 т., непосредствено след руснаците Потапов (13.700) и Елтков (13.633). Вторият финал, в който Дейвид печели право на участие, е на успоредка, където влиза със 7-ми резултат. Голям успех за българските юноши е и класирането на Владимир Тушев за участие във Вторите младежки олимпийски игри в Нанджин, Китай, през август (17-ти резултат – 77.207 т.).

„Квалификациите можеше да бъдат още по-добри за нас. Нашият план максимум беше 12-то място в многобоя и един финал. Ние затвърдихме отборната си позиция и имаме три финала вместо един. Добромир Стойчев също не беше далеч от финал на прескок. Той беше безупречен в първия си опит, но поради лека травма не можа да изпълни по-сложен втори прескок (15-то място). Публиката беше просто невероятна и аз казах на момчетата: „Не може да не дадете всичко от себе си за тези хора". Те го направиха!, коментира старши треньорът на юношеския ни отбор Димитър Митев.
„Нашата програма е насочена към следващото Европейско първенство, където вече ще търсим медали. Всички са възхитени от Дейвид. Дори председателят на Техническия комитет към Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Стив Бучър (САЩ) лично дойде да ни поздрави. Това означава, че сме направили голямо впечатление, а това, от своя страна, е знак, че вървим в правилна посока", каза личният треньор на Хъдълстон, Дамян Игнатов.

„Благодаря от сърце на публиката, която ни даде толкова много допълнителни сили. Заслугата за добрите ми резултати е изцяло на моя треньор Дамян Игнатов. Нямам конкретна цел за финалите. Искам просто да играя добре, пък каквото ще да става", сподели героят на деня Дейвид Хъдълстон.

Председателят на Организационния комитет и на БФ Гимнастика Красимир Дунев възкликна: „Това е забележително! Атмосферата в залата беше фантастична и съм уверен, че в предстоящите дни повече хора ще дойдат, за да подкрепят българските гимнастици". Днес мъжкият ни отбор започва своите изпълнения в квалификационния кръг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай