Ананд яхва елен, Топалов с реми

Индиецът ще оспорва короната срещу Карлсен

Ананд яхва елен, Топалов с реми | StandartNews.com

Вишванатан Ананд ще спори за световната шахматна корона срещу Магнус Карлсен (Нор). 44-годишният индийски гросмайстор спечели турнира на претендентите в руския град Ханти - Мансийск с актив от 8,5 точки и получи поздравления от президента на международната федерация Кирсан Илюмжинов. "Заслужен успех. Той за пореден път доказа, че е един от най-силните шахматисти. Тук обаче има традиция - победителите от спортни състезания яздят елен. Така че Ананд вече е поканен и утре (б.р. днес) ще се качи на елен", каза Илюмжинов.

До 30 април ще бъде ясно къде ще се проведе двубоя за световната титла между Карлсен и Ананд. За момента има само две устни, неофициални предложения. Според боса на шаха, ако Ханти - Мансийск подаде заявка е с големи шансове да стане домакин на двубоя. "Не се притеснявам от реванша с Карлсен и мисля, че имам своите шансове", заяви индиецът. Той загуби короната през ноември миналата година в Ченай (Инд) предсрочно с 6,5:3,5 т. от Магнус, наричан

"Шахматния Моцарт". Ананд бе световен шампион от 2007 г.
В последния 14-ти кръг вчера Веселин Топалов завърши реми с Дмитрий Андрейкин (Рус). Българинът, който игра с белите фигури, се съгласи на равенството на 69-тия ход и завърши на последното, 8-мо място с 6 т.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай