78% от българите не спортуват изобщо, сочи проучване на ЕК

78% от българите не спортуват изобщо, сочи проучване на ЕК | StandartNews.com

Проучване на Европейската комисия, публикувано на сайта за бизнес новини "Quarts.com", показва българите в нова негативна светлина. Някои европейци обичат да спортуват, докато други всячески се опитват да се скатаят от физическа активност. Е, оказва се, че българите спадат към втората група. Шведите спортуват най-много в Европа, а българите нямат мотивация да станат от дивана, констатира авторът Роберто Фердман.

В светлината на тази статистика явно скандинавците са не само най-щастливите, но и най-спортните натури. Едва 9% от шведите, 14% от датчаните и 15% от финландците никога не са се упражнявали. На противоположния полюс на класацията се намират българите с притеснително висок процент - 78% от населението, което няма никаква физическа активност. Следващите по мързел са малтийците – 75%, португалците – 64%, румънците - 60% и италианците – 60%. Средният процент на европейците, които не спортуват, е 42 на сто.

Статистиката показва интересни леки промени в картината, когато се включат физически дейности като колоездене, танци и градинарство. Португалия, Малта, Кипър и България продълважат да държат челните места съответно по 60%, 57%, 57%, и 51% от жителите на тези страни, които споделят, че никога не са се занимавали с някои от тези дейности.

Съотношението при северните страни на ЕС отново е подобно – шведите - 4%, холандците – 6%, датчаните – 6% и финландците – 7%.

В Швеция любовта към спорта върви ръка за ръка с дълголетието. Шведите живеят средно по 80 години, което по данни на ЕК е най-голямата продължителност на живота в изследваните страни. Българите отново логично са на дъното със 71 години живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай