4 практически съвета за здраво и мускулесто тяло

Храненето е от ключово значение

4 практически съвета за здраво и мускулесто тяло | StandartNews.com

Всеки има своята представа за това как трябва да изглежда перфектното тяло. За някои е важно да са тонизирани и слаби, докато други искат да са силни и да имат големи мускули. Ако вашата фитнес цел е развитие на здраво и мускулесто тяло, прочетете четири експертни съвета как да постигнете това:

1. Храненето е от ключово значение

Хранителният ви режим оказва влияние не само върху това как се чувствате, но и как изглеждате. От него зависят до голяма степен хормоналния баланс, метаболизмът и енергията ви.

 • Уверете се, че приемате достатъчно протеин

Протеинът е жизнено необходим за мускулния растеж и възстановяване. Без него няма как да изградите мускулна маса. Нужно е да приемате 0.7-1 грам протеин на телесно тегло дневно.

 • Включете правилните въглехидрати

Въглехидратите са от съществено значение за производството на енергия и възстановяване на запасите от гликоген след тренировка. Желателно е 50-60% от общия калориен прием за деня да бъде от полезни въглехидрати като плодове, зеленчуци, бобови култури и пълнозърнести храни.

 • Приемайте полезни мазнини

Мазнините са от съществено значение за производството на хормони и здравето на ставите и мускулите. Включете в диетата си зехтин, авокадо, ядки и семена.

 • Пийте достатъчно вода

Водата е необходима за всички клетъчни функции в тялото. Опитайте да пиете поне 8-10 чаши вода на ден.

2. Включете добавки

Изграждането на здраво и мускулесто тяло трудно може да бъде постигнато само с правилно хранене и редовни тренировки. Приемът на правилните хранителни добавки ще ви помогне за постигане на върхова физическа форма и релефна мускулатура.

Няколко съвета относно избора на добавки:

 • Изберете качеството пред количеството

Не харчете парите си за нискокачествени добавки със съмнителен ефект. По-добре е да приемате малко, но подходящи добавки от доказани производители, които наистина ще са от полза.

 • Установете от какво се нуждаете

Няма универсален подход що се отнася до добавките. Трябва просто да откриете тези, които работят за вас.

 • Не прекалявайте

Висококачествените добавки ще ви помогнат да изградите и поддържате мускулна маса, но прекаляването с тях няма да доведе до по-добър ефект. Винаги приемате добавки само в препоръчителните дози.

 • Имайте търпение

Повечето добавки изискват време за да дадат резултат. Приемайте ги редовно, тренирайте и ще видите ефекта им.

3. Силовите тренировки са задължителни

Ако искате да развитието здраво и мускулесто тяло, силовите тренировки определени са задължителна част от програмата ви. Практични съвети за вашия тренировъчен план:

 • Изберете правилните упражнения

Съсредоточете се върху сложни упражнения като клекове, мъртва тяга и преси от лег, които ще ви помогнат да работите за няколко мускулни групи едновременно. Тези упражнения са чудесни за изграждане на мускули и повишаване на силата и ще ви помогнат да направите тренировките си по-ефективни.

 • Правилната техника е важна

Начина, по който изпълнявате упражнения е важен не само за тяхната ефективност, но и за вашата безопасност. При неподходяща техника има сериозен риск от контузии. Консултирайте се със специалист за да се уверите, че изпълнявате тренировките правилно.

 • Увеличавайте интензивността постепенно

Когато се почувствате по-уверени и започнете да правите упражненията с лекота е време да увеличите тежестта или повторенията. Чрез постепенно повишаване на интензивността ще извлечете максимума от тренировките си.

4. Осигурете си достатъчно сън

Докато си почивате и спите, тялото се възстановя от тежките тренировки и събира сили за следващите. По време на сън, организмът произвежда тестостерон – хормон, който е от съществено значение за мускулния растеж. Сънят помага за намаляването на кортизола, който разрушава мускулната тъкан. Нужно е да спите поне 7-8 часа на нощ. За целта намалете кофеина и установете редовна рутина на лягане. Това означава да си лягате по едно и също време всяка вечер и да не използвате електронни устройства поне 30 минути преди това, за да дадете възможност на мозъка си да се настрои за сън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай