Японски майстор на бойното изкуство обучава наши каратеки

Японски майстор на бойното изкуство обучава наши каратеки | StandartNews.com

Квалификационен курс на IJKA с чуждестранно участие родни инструктори и представители на националния отбор за предстоящото световно първенство по Шотокан Карате-До в Бургас

От 28 до 31 Юли 2016 г. в Национална спортна база „НСБ – Спартак", гр. Созопол се проведе квалификационен курс на International Japan Karate Do Association (IJKA) и изпит за майсторски технически степени (Дан).

Практическият семинар се организира от Българска Федерация Шотокан Карате-До (БФШК) и International Japan Karate Do Association – България (IJKA – България) под ръководството на шихан Садашиге Като (9 Дан) - световен главен инструктор на International Japan Karate Do Association (IJKA).

Това не е първата визита на японският майстор в България. За пръв път той провежда семинар в София през 1996г. по покана на главния треньор и вицепрезидент на БФШК - шихан Лъчезар Ненов (6 Дан). От тогава Садашиге провежда редовно вече 20 години семинари на родните каратеки два пъти годишно.

В курса участваха 39 инструктори от български клубове, инструктори от Унгария и Абу Даби, и членове на националния ни отбор по Шотокан. Изтощителните практически тренировки бяха по четири часа дневно, като голямо внимание се обърна на правилното построяване и работа на цялото тяло, начини на придвижване, маневреност и използване на опора и импулс, методиката на преподаване, тактиката в кумите, практическото приложение на традиционни Шотокан техники и как те да се вписват в арсенала на състезателите, методика за трениране на чувството за ритъм и дистанция.

На проведеният изпит от трима кандидати - двама защитиха 4-ти Дан, което е голямо постижение, като се има предвид трудността на този изпит – единият от защитилите се явяваше за четвърти път от 2009г. насам. Трима инструктори, единият от които национален състезател се явиха на изпит за 3-ти Дан, но само един от тях успя, двама защитиха 2-ри Дан и една национална състезателка защити успешно 1-ви Дан.

Най-тежък беше семинара за председателя на реферската комисия на БФШК, сенсей Антон Въндев. Той в момента се обучава в международния инструкторски курс "IJKA International Кenshusei" и се радва на особеното внимание от страна на 73 годишният японски майстор. След една година му предстои дипломиране от Кenshusei, изпит за 5-ти Дан и за международен инструктор клас Б. До сега единственият българин, завършил успешно 5 годишният курс за международни инструктори е сенсей Лъчезар Ненов, който в момента е и капитан на Kenshusei, както и член на IJKA шихан-кай.

Сенсей Садашиге Като сподели, че националните ни състезатели са много добре подготвени и със сигурност ще спечелят много световни титли на предстоящото световно първенство, което ще се проведе между 7-ми и 9ти октомври в гр. Бургас. Той лично ще наблюдава представянето им и ще проведе част от техническия курс преди него. Световното първенство по Шотокан Карате До се организира от БФШК и Shotokan Karate Do of United Nations (SKDUN), с подкрепата на Община Бургас и министерство на младежта и спорта.

През Август предстои десет дневен подготвителен лагер на националния отбор в Спорт-Палас, гр. Варна. Част от подготовката там ще проведе сенсей Назим Куртович от Македония, който преди няколко години защити в Национална спортна академия (НСА) докторска дисертация на тема Психологическа и тактическа подготовка на състезателите по карате. Самият той в миналото е бил неколкократен медалист от европейски и световни първенства и има много ценен опит за споделяне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай