Вторник,

Банско взе титлата Европейски град на спорта

От: Администратор -
Банско взе титлата Европейски град на спорта
A
A
A

Два български града бяха оценени високо на годишната церемония на ACES Europe в Брюксел, която се ползва със специалната подкрепа на Групата на ЕНП. След визити на „Оценителната комисия" в България и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, ACES Europe обяви Стара Загора за „Град на спорта" през 2017 г. и Банско за „Малък град на спорта" през 2017 г. Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.

Традиционно, отличията се връчват от председателя на Федерацията на европейските столици и градове на спорта (ACES Europe) г-н Джан-Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам.

Зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова прие ценния сертификат, а поздравленията и удостоверението за признанието на Банско бе връчено лично на кмета Георги Икономов в присъствието на неговия заместник с ресор „Спорт" Стойчо Баненски. Чахова и Икономов благодариха за високата оценка, като заявиха, че получените титли са престиж, но и нова сериозна отговорност пред техните съграждани.

Всички те бяха в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Ковачев за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. Ковачев е президент на Консултативната група на ACES Europe и е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди две години званието Европейска столица на спорта.

Евродепутатът изнесе пред пълната зала в Парламента на Стария континент прочувствена реч за ролята на спорта за бъдещето на обединена и силна Европа. „Спортът е важен не само като здравословен начин на живот, но и като обединител на нациите. Горд съм, че Стара Загора и Банско се присъединяват към отличените градове в Европа, а София ще бъде Европейска столица на спорта през 2018 г. Елате в българската столица за да видите с очите си уникалната комбинация на град в планината и планина в града," заяви Ковачев и изрази благодарност към Европейския парламент за силната подкрепа на инициативата в присъствието на еврокомисаря по „Образование, спорт и младежки политики" Тибор Наврачич. До този момент четири български града вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe: София получи титлата европейска столица на спорта за 2018, Пловдив, Бургас и Русе бяха наградени за европейски градове на спорта респективно за 2014, 2015 и 2016 г. ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за оброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. ACES Europe е призната от Европейската комисия в „Бялата книга на спорта" (т. 50).

Звания
ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА – 1 титла на година за столица на държава или град с повече от 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА – няколко титли на година за европейски градове с аселение от 250 000 до 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКА ОБЩИНА НА СПОРТА – до 2 титли за група от няколко малки градове в Европа. ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ(МАЛЪК ГРАД) НА СПОРТА – няколко титли за населени места с по-малко жители.

Проект
Проектът Европейска столица на спорта е инициатива за активен начин на живот и подобряване на спортната инфраструктура и се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове (ACES Europe), Европейската Комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта" (точка 50). До момента сред градовете победители са Мадрид 2001 г., Стокхолм 2002, Копенхаген 2006, Щутгарт 2007, Mилано 2009, Истанбул 2012 и др. Европейска столица на спорта през 2017 г. е Марсилия, през 2019 Будапеща, а през 2020 г. Малага.
Стандарт


Всички новини от категория Други спортове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички