Южна Америка - Европа. Гигантска битка номер 11

Латиноамериканците имат сериозно надмощие до момента

Южна Америка - Европа. Гигантска битка номер 11 | StandartNews.com
  • Латиноамериканците имат сериозно надмощие до момента.

Това ще е финал №11 между отбори от Европа и Южна Америка в историята на световните първенства. Точно половината мачове за трофея от 22 издания на турнирите на планетата са противопоставяне на европейски срещу южноамерикански тим. Световният шампион Франция ще защитава титлата си във финална битка срещу Аржентина.

Любопитно, чак шестият Мондиал произвежда такъв финал.

Първите противопоставят съперници от един континент, като през 1930-а това е Уругвай - Аржентина (4:2), а през 1950-а мачът за титлата е Бразилия - Уругвай 1:2. Три пъти сблъсъкът за трофея е европейски:

1934 г. Италия - Чехословакия 2:1 с продължения

1938 г. Италия - Унгария 4:2

1954 г. ФРГ - Унгария 3:2.

През 1958-а в Стокхолм обаче идва блясъкът на Пеле и първото съперничество на двата най-футболни континенти. Бразилия бие Швеция с 5:2 на негов терен, с което печели първата си световна титла. Селесао блести насред Европа, а това не е нещо обичайно. Иначе казано - никога повече след това отбор от Южна Америка не печели на Стария континент.

Четири години по-късно в Чили пак бразилците са шампиони с победа над Чехословакия с 3:1 на финала. Още един сблъсък на двете най-футболни територии.За да дойде третият сблъсък - Бразилия - Италия през 1970-а в Мексико, където отново златистите триумфират, този път с 4:1.

ФРГ е шампион през 1974-а след европейски финал с Нидерландия (2:1), която пък четири години по-късно докосва славата в Буенос Айрес, но губи с продължения от Аржентина - 1:3. Това е битка №4 на континентите.Следват сблъсъци №5 и №6 от противоборството. През 1986-а на "Ацтека" в Мексико аржентинците повалят ФРГ с 3:2, но четири години по-късно в Рим обединената вече Германия бие с 1:0 на финала същата Аржентина на Марадона.

Бразилия надвива Италия едва с дузпи през 1994-а, а четири години по-късно отново е на финал и губи с 0:3 от Франция. Селесао си върна короната пак срещу европейци - 2:0 над Бундестима през 2002-ра.Десетият междуконтинентален сблъсък беше на "Маракана" в Бразилия през 2014-а, когато пак Германия би Аржентина с 1:0.

10 финала между Европа и Южна Америка. Победите на Стария континент са 3, а тези на съперници от другата страна на Океана - 7. Бразилия записва и петте си успеха над европейци на финали (и едно поражение), Аржентина има два, но и губи два финала. Това ще е шесто участие общо на "албиселесте" в мача за трофея.

Франция пък за четвърти път е на финал, като само веднъж се изправи срещу южноамериканци в предишните три случая. Спечели - 3:0 над Бразилия през 1998 г. Другите финали бяха с Италия (загуба) и Хърватия (победа).

Титлите на континентите до момента са 12-9 за Европа срещу Южна Америка. Шампион от друга територия досега Мондиалите не са виждали.

Интересното е, че и двата финалиста на Мондиала в Катар - Франция и Аржентина, имат по 2 световни титли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай