Защо реформаторите гушкат „гнили ябълки“?

Защо реформаторите гушкат „гнили ябълки“? | StandartNews.com

И тази седмица не мина без нова порция записи. Записи на „две каки", според някои, а според други- между „гнилите ябълки на съдебната система". Защо не и двете?! Въпрос на гледна точка. А отместването на фокуса на гледната точка от ахканията и охканията на реформаторските медии за „опраскване", за „лошите" Цацаров и Борисов, за „гнилите ябълки" и т.н. разкрива гротескните контури на един сговор. В този сговор, катастрофирал министър-реформатор, депутати- реформатори, с меко казано, спорна репутация „гнили ябълки", професионални организации на съдиите и обикновени поръчкови НПО-та си подават реплики, доразвиват тези и провеждат общи атаки в медиите:

През първата половина на ноември се появиха публикации, че министърът на правосъдието Христо Иванов е споделил пред свои приближени: „Ще излизат още нови записи и тогава ще стане страшно!". По същото време журналистката Маргарита Михнева разкри, че на заседание на Висшия съдебен съвет, министърът казал пред колегите си, че четирите записа, които са в публичното пространство „ще видят една приказка на съдебните кадровици" Досега Христо Иванов не е опровергал тези публикации.
Волно или неволно, нови детайли от сговора добави депутатът-реформатор и председател на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов от костовисткото крило в Реформаторския блок. На 19-ти ноември той обяви в ефира на Нова телевизия: „Сега обвиняемата за случаите „Белведере" и „Соло" съдийка Румяна Ченалова може да провокира съдебната реформа".

Два дни по-късно, архитектурата на активното мероприятие, както обича да се изразява дребничкият генерал, доби още по-голяма плътност. Самата Румяна Ченалова потвърди думите на Атанасов, като атакува главния прокурор и министър-председателя. На 21-ви ноември тя съобщи в интервю за bTV, че е „подала в европейските институции сигнали за неправомерното поведение на Сотир Цацаров, на висши политици и членове на Висшия съдебен съвет". Големият отсъстващ от сигналите е министърът- реформатор Христо Иванов. „Прокуратурата в България е изключително силна. Законът и позволява да повдига обвинение, когато реши и на каквото основание прецени, без съдебен контрол. В серията записи на разговори се прокрадва една линия, на която никой досега не е обърнал внимание. Главният прокурор, който е човек, добре боравещ с Наказателния кодекс, казва, че Янева не е толкова виновна, а премиерът Бойко Борисов твърди обратното". Разви тезата си бившата съдийка пред bTV.

В синхрон с Иванов, Атанасов и Ченалова, са изявленията и действията на една от професионалните организации на съдиите у нас. Това е свързаният със скандалната фондация „Америка за България" Съюз на съдиите в България. На 23-ти ноември говорителят на съюза Нели Куцкова заяви пред Нова телевизия: „Скандалът с изтеклите записи между вече бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова показва един системен проблем в съдебната власт - за това как се назначават хора на ръководни постове и как политиците се месят в работата на Темида, сега Съюзът на съдиите настоява Народното събрание и президентът да вземат отношение към скандалите разтърсили съдебната система. Народното събрание трябва да завърши съдебната реформа, така че политиците да не могат да оказват влияние върху системата на Темида". Ден след Куцкова - на 24-ти ноември, министър Иванов добавя последния щрих в картината на сговора.

„Има усещане за боязън да се говори на тема прокуратура, въпреки че предстои разглеждане на промените в Конституцията, които трябва да бъдат последвани и от измененията на Закона за съдебната власт. И въпреки становището на Венецианската комисия, която даде силна подкрепа не само на реформа на Висшия съдебен съвет, но и за отиване отвъд към по-задълбочени промени. Призовавам всички да се съобразят с този политически факт. Комисията постави открито въпроса със свръховластената прокуратура", обяви Христо Иванов на кръгла маса в зала „Изток" на Народното събрание, организирана от присъдружната му Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки". В залата до министъра-реформатор се бяха подредили депутатите-реформатори Радан Кънев Атанас Атанасов. Отсъстваше само бившата съдийка (сега „провокатор" на реформи) Румяна Ченалова. Няколко часа по-късно, отново на 24-ти ноември, отсъствието й бе компенсирано с нова порция записи.

Видимата цел на така очертания сговор е просването по очи на българската прокуратура и в частност на главния прокурор, както и омазването на българския министър-председател. Сговорниците обаче имат и поне още две задачи, които изплуват на заден план. Първата е записите на „гнилите ябълки" да се размахват като медийна бухалка срещу знайни и незнайни врагове на т. нар съдебна реформа и нейните „бащи" - министър Иванов, костовисткото крило на ДСБ в Реформаторския блок - Радан Кънев, Атанас Атанасов и Петър Москов, олигархичният кръжец на Иво Прокопиев „Капитал" и присъдружниците му НПО-та като Съюз на съдиите в България и „ Правосъдие за всеки". Две седмици преди второто четене на промените в Конституцията, бухалката се върти все по-яростно, защото „бащите" са изправени пред сериозен риск - да паднат не само новите крайни предложения, но заради неразумното им поведение да бъде бламирано и постигнатото досега. При подобен развой се обезсмисля участието на Реформаторския блок в правителството. Защото би означавало само едно, че е мотивирано единствено от желанието да упражняват властта заради самата власт и без да бъдат правени реални реформи. Резултатът е ясен - неудобни въпроси от медиите и опозицията дали властта е самоцел и сериозна ерозия на крехкия им електорален потенциал. При подобен сценарий, прехвърлянето на 4-процентовата бариера на Реформаторския блок се превръща в мираж на следващите парламентарни избори.

Втората скрита цел на сговора е да превърне скандала със записите в смокинов лист за тотална загуба на обществено доверие в лицата, които претендират, че правят „правилната" съдебна реформа. И да се отклони вниманието от катастрофата на Христо Иванов и костовистите - реформатори. Според изследване на „Алфа рисърч" за обществените нагласи през ноември 2015г. Христо Иванов е предпоследен по рейтинг (с отрицателен индекс от минус 12,1) от министрите в правителството.
Едва 2,7% от анкетираните в ноемврийското изследване на „Алфа рисърч" оценяват Христо Иванов като успешен министър. Според същото изследване сериозен спад бележи общественото одобрение и за основния защитник на „съдебната реформа" в парламента- председателя на ДСБ Радан Кънев.

В отговор на въпроса: „В кои сфери правителството полага най-сериозни усилия за реформи и подобряване на ситуацията?" т.нар. „съдебна реформа" изобщо отсъства. Или, когато социологията говори, не ти остава нищо друго освен да гушнеш „гнилите ябълки"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай