Юлий Павлов: Реформаторите си заложиха капан

Юлий Павлов: Реформаторите си заложиха капан | StandartNews.com

Изборът на председател трябваше да бъде отложен след вота

Юлий Павлов,
Агенция за маркетингови и социологически проучвания

В Реформаторския блок намериха разумния компромис при подреждането на представителите на различните партии в кандидатдепутатските листи. Така че очакванията на мнозина наблюдатели, че в коалицията ще се изпокарат и едва ли не тя ще се разпадне преди изборите, не се сбъднаха. Или поне не се стигна до публичен скандал по този въпрос.

Пред РБ обаче възниква нов проблем - на 13 септември трябва да се избере неговият председател. И тук отново ще възникне сблъсък - не толкова между партийните лидери, колкото между редовите привърженици. Част от тях проявяват някаква едва ли не патологична нетърпимост към Иван Костов. Затова не приемат априори участието на ДСБ в коалицията. Другата част пък - пак поради същата по сила и емоция подобна нетърпимост към Меглена Кунева, не са съгласни "България на гражданите" да бъде част от политическото обединение. Въпреки това всички дясно насочени български граждани подкрепиха този крехък баланс, което пролича на евровота на 25 май. Но сега заради избора на председател на коалицията,

този баланс ще бъде застрашен

Все едно кой ще бъде избран за такъв, за много от привържениците той ще бъде неприемлива фигура. В резултат на това на 5 октомври една част от тях могат да си останат вкъщи. Така че от чисто тактическа гледна точка решението за избор на председател преди изборите бе не просто неразумен, а направо рискован ход. Можеше спокойно да стане на по-късна дата.

Другата разделителна линия в Реформаторския блок са взаимоотношенията с ГЕРБ. И там, както и в първия случай, силите са приблизително изравнени. Едната част не приема ГЕРБ за нормална дясна партия, а другата си дава ясно сметка, че именно ГЕРБ е много по-голямата партия. И без коалиция с нея след изборите, ако се наложи такава, няма как Реформаторският блок не просто да участва във властта, за да осъществи програмата си, но и да изпълни обещанието си да държи БСП и ДПС вън от нея.
А именно коалицията с ГЕРБ е единственият начин това да бъде постигнато.

До около преди месец имаше баланс и в това отношение, конфликтът някак се замазваше и не се стигаше до ясно противопоставяне. От около месец се изпадна в абсурдната ситуация от Реформаторския блок да поставят условията за една бъдеща коалиция. Това просто е не само неоправдано от гледна точка на политическата логика, но и на европейската практика. Достатъчно е да вземем примера с Германия, където съотношението на силите между християндемократите и социалдемократите е доста близко, но въпреки това на социалдемократите и през ум не им минава да претендират за канцлерския пост. А и в случая ГЕРБ и РБ са еднородни формации, които членуват в Европейската народна партия.

Това поведение на капризно малко дете

до голяма степен определяше и публичното отношение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към реформаторите. Но в крайна сметка, навярно и под натиска на централата на ЕНП в Брюксел, той смекчи тона си по отношение на РБ, както и обратното. Което е всъщност разумното политическо поведение в конкретната ситуация.
Що се отнася до самите листи, прави впечатление поставянето за водачи на листите в смесените райони на представители на мюсюлманското малцинство у нас. Това безспорно е правилен ход, целящ да разбие монопола на ДПС в тези области. На евровота партията на Касим Дал и Коркман Исмаилов не постигна някакви видими успехи, но все пак откъсна известен брой гласове. Същото прави в листите си и ГЕРБ. На 5 октомври ще стане ясно доколко подобен подход към мюсюлманския електорат ще донесе успех.

Записа Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай