Неделя,

Време е държавата да влезе в ролята си

От: Failed to load user -
2654
Време е държавата да влезе в ролята си
A
A
A

Статистиката може и да е точна наука, но не и що се отнася до българския туризъм. Данните за наплива или отлива на туристи в момента се броят според интереса към ранните записвания, а част от гостите решават за ваканцията си в последния момент. И дори на пръв поглед да изглежда, че 50% спад на руснаци се покрива с по 10% ръст на поляци, латвийци, турци и гърци, това съвсем не е така.

Според туристическата статистика, през 2014 г. у нас са почивали 656 454 руски граждани. Ако броят им се намали наполовина, каквито са прогнозите за предстоящото лято, това означава 325 000 туристи по-малко. 40% ръст на латвийци и литванци, които са обявени за компенсиращи спада на руснаците пазари, всъщност означава съответно ръст два пъти по 3000 души. 6% ръст на полския пазар пък са още 15 000 туристи. И то ако тези туристи наистина пристигнат. Да не говорим, че гърците и турците, откъдето също очакваме по 10% ръст на годишна база, идват у нас предимно през зимата.

Статистиката е важна, за да посочи в зародиш тенденциите и да предизвика съответните защитни реакции от бранша и държавата в случай на проблем. Тя обаче е неточна в случая и заради друг нюанс. Повече туристи не означава повече приходи. А както по морето казват - един руснак или българин харчи колкото трима други туристи. Въпреки че на места в родните курорти има трески за дялане, безспорно у нас има и качествени места за почивка. И именно те разчитат на държавата и нейната политика. Ясно е, че руснаците, които досега пристигаха у нас, харесват условията за почивка по Черноморието. Но заради политическите отношения между ЕС и Русия повечето поданици на Путин няма да почиват у нас. Затова и от туристическия бранш вече поискаха от председателя на икономическата комисия в парламента Петър Кънев родна парламентарна или правителствена делегация да посети Русия и да засвидетелства нужното уважение на Москва.

Туристическият бизнес е 100% частен, често повтаря министърът на туризма Николина Ангелкова, намеквайки, че браншът сам трябва да си оправи кривиците. Това е така, но националната реклама е задължение на новото ведомство, тъй като тя не промотира определен хотел или маршрут, а се грижи за имиджа на България. Според бранша обаче това се прави с остарели методи. Кому е нужно да се промотира страната ни по телевизии като Евронюз и Евроспорт, питат от бизнеса. Според тях тези телевизионни канали се гледат от бизнесмени и делови хора, докато у нас почиват туристи със съвсем друг профил. Според представители на хотелиерския и туроператорския бранш, много по-евтина и успешна би била реклама в дамски списания и специализирани туристически сайтове, както и в каталозите на големите туроператори. Според тях държавата не трябва да разработва маршрутите вместо бизнеса, а да насочи усилията си в излъскване на имиджа ни като туристическа дестинация, акцентиране върху предимствата и древната ни история, както и уникалността ни като дестинация.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com