Врътнете кранчето за здравеопазването

Врътнете кранчето за здравеопазването | StandartNews.com

В смутните следизборни времена - някъде между ремонта на кабинета и протестите в Спешната помощ, се позагуби една тема, която иначе щеше да бъде във фокуса на общественото внимание. Тази за дупката от 400 млн. лв. в бюджета на здравната каса. Толкова няма да стигнат на фонда, за да се разплати с болниците до края на годината. Освен ако депутатите не актуализират парите на касата, или иначе казано - държавата не извади още 400 млн. лв. Болниците и лекарският съюз не пропуснаха да припомнят пред- и следизборно, че парите трябва да се намерят, иначе пациентите ще умрат. Само че в създалата се суматоха никой не им обърна внимание. Или почти никой. Здравният министър се съгласи, че трябва да се върви към актуализация на бюджета на касата. Премиерът спомена, че преразходът го притеснява, но актуализация на този етап не предвижда. Като ресорен журналист и потенциален пациент сигурно би трябвало да се съглася с тезата "актуализирайте бюджета". Само че няма.

За първи път от почти десет години в този сектор смятам, че повече пари за здравеопазване не трябва да се дават. Нещо повече - всеки допълнителен държавен лев работи не "за", а срещу интереса на пациента. Парадоксално, но факт. Крахът на родното здравеопазване, неудовлетвореността на редовия лекар от системата, да не говорим за болния човек, е следствие точно на неговата огромна комерсиализация. На апетитния, държавно гарантиран, пазар от 3 млрд. лв. на година не могат да се наситят няколко икономически лобита - медицинско, фармацевтично, мутренско, политическо. Благодарение на това бюджетът за здравеопазване се увеличава с по 200-300 млн. на година, задоволявайки единствено и само техните частни амбиции. Защото явно апетитът идва с яденето. Най-голямото доказателство за това е отказът на последните три поредни парламента и съсловни лидери да приемат едни и същи здравни реформи, нуждата от които иначе добре обясняват - демонополизация на касата, спиране на безкрайното роене на болници и на рекета им, регламентиране на доплащането, изграждане на електронна карта. Крайният резултат е, че здравната система се изкривява все повече, а пациентите се недолекуват все по-скъпо в нея.

Така че, поздравления, г-н премиер, не актуализирайте бюджета на НЗОК! Вярно, редица глашатаи ще ни обяснят как ще умрем пред болниците. Само че това се случва и сега. Защото почти не останаха лекари, които да практикуват професията си спокойно, непритискани от измислени финансови стимули и правила. Ако отстоите решението си и не дадете 400 млн. лв. на касата, през есента болниците ще са принудени да отложат лечението на плановите пациенти, както е в целия свят. И да лекуват само спешните случаи. Вярно, няма да е популярно, но ще е оздравително. 3-4 месеца "сух режим" ще покажат на всички икономически лобита, че далаверата свърши, а промените в нея ще са факт. Само така ще спрете безкрайното съграждане на разрухата в здравеопазването. Иначе ще умираме в или пред болниците все... по-луксозно. Но кой нормален човек има нужда от това?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай