"Висящ" протест ще държи кабинета нащрек

Има два пътя пред властта - на тежки реформи или на запушване на дупки

"Висящ" протест ще държи кабинета нащрек | StandartNews.com

Големият въпрос около проекта "Орешарски" е дали бъдещото правителство ще се вживее в ролята на тежък реформатор и ще посмее да се намеси в здравеопазването, образованието и социалните дейности. Има нужда от спешни мерки, но има риск да станеш непопулярен.

Другият вариант е програмният кабинет да тръгне да запушва финансови дупки, да запази финансовото спокойствие и да изиграе ролята на едно подготвително правителство, което просто да организира следващите избори. Дали Орешарски ще направи замах в реформите, или ще се ограничи със закърпване. Каквото и да се случи, това правителство ще управлява в условията на "висящ протест" подобно на "висящите" кафета и "висящите" бири. Протестната енергия виси като "дамоклев" меч над всички управляващи в България.

Подозирам, че на ГЕРБ им минава през главите мисълта да станат подстрекатели на социално напрежение, но не бих ги посъветвал да вървят в тази посока. Пропагандният сблъсък вече се очерта - едните ще твърдят, че това е програмен формат, който е единствено възможен и наложен от тежката и извънредна криза. Другите ще твърдят, че това ни повече, ни по-малко е "тройна коалиция".

Противно на мненията, че началото на 42-ия парламент е забележително, аз го намирам за очаквано. Основният въпрос е как "Атака" ще съчетае несъчетаемото - хем да даде път на новия управленски формат, хем да запази своята протестна, радикална и антиелитарна същност. Затова изобщо не е неочаквано, че от Волен Сидеров дойдоха най-интересните новини, просто той беше длъжен да изиграе ролята: "Аз не подкрепям никого", а в същото време да създаде условия за отпушване на новата управленска гарнитура.

Левият блок, който се изгражда около БСП и ДПС, също запази реториката си отпреди. Бойко Борисов пък се стреми към ярка опозиционност и демонстрира склонност към съгласие за по-важните мерки. ГЕРБ ще се стреми по всякакъв начин да се разграничи от другите партии в парламента. Каква му е ползата? В момента се създава нещо изключително непопулярно като управление. Не се ползва с ясна заявена подкрепа и на всичко отгоре съчетава несъчетаеми политически играчи. Кани се да управлява в много трудни времена. Така че Борисов е длъжен не просто да стои максимално далеч от новата конфигурация, но да се надява с ярка опозиционна дейност да превърне дефекта в ефект. Да контраатакува и да увеличи подкрепата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай