Вторник,

Удавената държава

От: Failed to load user -
2192
Удавената държава
A
A
A

Едва ли някой е допускал, че петъкът след петък 13 ще бъде по-черен. Докато някои стягаха куфари за Брюксел, други правеха циркове в сградата на жълтите павета, а на морето чакаха курортистите, небето се отвори, за да напомни, че пред гнева природен привилегии няма, а и плановете трябва да се съгласуват и по-нагоре.

В навечерието на още по-черния петък вода и кал принудиха хората по Северното Черноморие да забравят сезона и да се борят за физическото си оцеляване. Силната болка притъпи по-слабите. Телевизиите впрегнаха хора и средства в надпреварата за ексклузивни кадри. Все пак хорската мъка си е истински тв бизнес и драмата започна. Комуникацията между "нашия" кмет и "вашия" премиер и министри не тръгна по вода, макар че такава имаше в излишък. Превърнал се в телефон на доверието, номер 112 пушеше, благодарейки за информацията. Мъката започна да се дави в sms-и като в адско риалити, а всичко това завари държавата колабирала вероятно в очакване потопът да я свести.

Липса на адекватност! Това донесе лудата вода в дерето в Аспарухово. Неадекватността се носеше с плуващите автомобили и покъщнина по гребена на вълната, а ако изобщо е имало стратегия за действия при форсмажорни обстоятелства, то тя e била удавена и доубита с кал в морската столица.

Когато на разсъмване в Черния петък Варна започна да осъзнава какво е преживяла и даде курбан от 11 души, битката с водата се пренесе в Добрич. В същото време в София от спасение се нуждаеше една давеща се банка, пред чиито офиси се извиха опашки. В сградата с надпис "Съединението прави силата" пък давеха кворума. Запазиха минута мълчание, за съжаление, само една, след което за кой ли път се саморазпуснаха, но не спряха с цирковете. Без срам и свян започнаха да се замерват с обвинения. Оцениха удавения живот на 10 000 лв., а понесеното страдание на 325.

Кой е виновен? Вероятно е онзи същият, който носи вина за удавеното село Бисер преди две години и за потопа в Цар Калоян преди 7. Не му знаем името, а и надали ще го научим и този път, а вероятно и следващия. Както и да се казва, за него е ясно, че се е отъркал във властта и си е затворил очите пред незаконно строителство и сеч на гори. Действал е безотговорно в ущърб на обществения, но в името на личния интерес. Пред името му със сигурност се мъдри длъжността старши и главен експерт, която е толкова куха откъм съдържание, колкото и ланският орех. Не забравяйте обаче, че уроците се повтарят, докато не бъдат научени.

Ако попитате някой вярващ защо ни наказват бедствия в последно време, ще чуете следния отговор: "Господ ни изпраща това, което заслужаваме. Аз не се оплаквам, по света стават толкова по-страшни неща". Свети Василий Велики пък смята, че всяко от тези бедствия Господ ни изпраща пак за наша полза. Отнема богатството от тези, които го използват за лошо, и така съкрушава оръдието на тяхната неправда. Изпраща болести на ония, за които е по-полезно членовете им да бъдат свързани, отколкото безпрепятствено да се устремяват към греха.

"А гладът, сушата, дъждовете са някакви общи бедствия за цели градове и народи, чрез които се наказва злото, превишило мярата. Както лекарят, макар да причинява на тялото страдания, все пак е благодетел, понеже се бори с болестта, а не с болния, тъй и Бог е благ, когато чрез наказание на частите устройва спасение на цялото. Ти не обвиняваш лекаря, че той в тялото едно реже, друго изгаря, а трето съвършено отнема. При бедствие обаче не се боиш да отправиш хули към истинския Лекар и Спасител. Та значи трябва да разбереш, че когато страданието не отстъпва на лекарството, тогава става необходимо да се отдели повреденото, за да не се разпространи болестта по-широко и да не премине в главните органи. Затова, както за рязането и изгарянето не е виновен лекарят, а е виновна болестта, тъй и изтребването на градове, имайки за начало прекомерни грехове, не хвърля върху Бога никакъв укор".


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички