Училище в нищото

Училище в нищото | StandartNews.com

София. В края на соца имаше период, в който държавата внезапно се беше загрижила, че твърде много ученици завършват, без да имат професия. Тогава се въведе така нареченият УПК /Учебно-производствен комплекс/ - всички абитуриенти от гимназиите се "разселваха" в техникумите за последната си учебна година, за да усвоят занаят. Още имам тапия за кондуктор от въпросната година. Не вярвам обаче БДЖ да поиска да ме назначи, ако кандидатствам за работа там с познанията си какви са намаленията на билетите за активни борци против фашизма.

В момента държавата, изтощена от проблемите с безработицата и липсата на подготвени специалисти за бизнеса, сякаш върви към подобен завой. Да вкараме масово учениците в техникумите за сметка на профилираните гимназии, за да имат занаят на финала на средното си образование. Анкета на "Сова Харис", оповестена оня ден, показа, че и повечето българи са съгласни с тази идея. Въпросът е как ще направим така, че тя наистина да заработи у нас - защото онова, което дава резултат в Швейцария и Германия, едва ли ще работи по същия начин в полите на Витоша. Проблемите ще станат особено видими с въвеждането на дуалната система, чрез която в тези страни много ученици усвояват професия. В момента у нас се обмисля тя да бъде въведена за сметка на съкращаването на ваканцията на учениците в техникумите. Една от идеите е те да карат практика юни и юли, а да почиват само август, за да не изпускат нито общообразователните предмети, нито усвояването на професията. Много вероятно е обаче като резултат от това двойно натоварване нито занаятът, научен от тийнейджърите, да е занаят, нито ваканцията им да е ваканция. И тук е мястото да си припомним за някогашните СПТУ-та, които даваха подготовка, ориентирана само към професията. Без претенции децата да получават знания, които ще ги вкарат в университет. У нас също има десетки такива ученици, които още на 16 години са скъсали всякакви връзки с общообразователните предмети и единственото, което им трябва, е усвояване на занаят. Нужно е част от техникумите да бъдат насочени към това да им го дават, без непременно да ги натоварват с целия обем на материала, който се изучава в другите училища. Към момента сякаш никой не се решава на тази стъпка, защото е прекалено радикална. Но именно тя ще спре отпадането от училище в горните класове, което уж е една от целите.

С въвеждането на дуалната система ще стане явен и друг проблем - за част от техникумите у нас просто няма предприятия, в които децата да карат практиката си. В момента държавата се опитва да подчини образователните си институции на нуждите на бизнеса, но какво правим там, където той тлее? И какво се случва, когато местният завод фалира или пренасочи производството си в друга посока? Ще преквалифицираме току-що завършилите обущари в шлосери? Проблемът с младежката безработица не е само в това, че имаме зле подготвени млади кадри, а в по-голяма степен е свързан с факта, че няма кой да ги наеме. Дори ако са подготвени добре. Че в десетки градове не съществува този бизнес, който всяка година да отваря поне тридесет нови работни места за една паралелка завършващи квалифицирани работници. Или пък да посрещне 30 ученици на практика за два месеца в годината. А това е проблем, който не може да бъде стоварен само върху образованието. Просто нещата са докарани дотам, че в държавата има излишък от хора, с които нито тя, нито бизнесът имат какво да правят. Освен да им осигуряват временна заетост и социални помощи на калпак. Впрочем - и въпросните хора нямат какво да правят с живота си. Идеята беше образованието да ги научи на това. Но то един занаят не може да им даде, камо ли нещо по-голямо...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай